:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2019   8:57

0

226

Obaveštajna agencija Bosne i Hercegovine htela da ućutka Novosti?

Cilj prisluškivanja novinara Večernjih novosti i još devet medija iz regiona jeste namera Obaveštajno bezbednosne agencije BiH da pripremi teren za eventualnu diskreditaciju ili ucene medija i novinara, čije pisanje ne ide u prilog bošnjačkim strukturama u Sarajevu, navode izvori Novosti.

Iz više izvora za ovaj list je potvrđeno da postoji lista medija koji su na merama OBA, kao i da su Novosti na tom spisku, što je i objavio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Na listi medija koji se prisluškuju su i Dnevni avaz, RTRS, Dnevni list, poskok.info, dnevno.ba, Nacional, Večernji list, Kurir i Informer.

Mogući razlog zašto su se Novosti našle na radaru Sarajevu jeste i pisanje o aferama u koje je umešana ova bezbednosna agencija. Obaveštajna agencija BiH u poslednje vreme nekoliko puta je bila u žiži javnosti zbog prisluškivanja.

U nekoliko navrata curile su informacije o prisluškivanju rukovodstva RS, na čijem je čelu tada bio Dodik, kao i praćenju njihovih kontakata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima Srbije.

O toj akciji, pod kodnim imenom "Ušće", a koju prema informacijama Novosti podržavaju obaveštajci britanske tajne službe MI6, list je pisao u više navrata. Takva saznanja svojevremeno je potvrdio i Dodik, koji smatra da je glavna motivacija za takve poteze uverenje zapadnih službi da je RS deo mreže ruskog uticaja na Balkanu. On je tada tvrdio i da zapadne službe koriste sarajevsku OBA da ne bi neposredno "rovarile" po Srbiji. Delove dokumenta o akciji "Ušće" Novosti su tada i objavile.

Izvor: RTV, T a n j u g , Večernje novosti

Večernje novostiprisluškivanjeobaveštajna agencija BiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva