:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 11, 2019   12:29

0

163

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti stradalima u Prvom svetskom ratu obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položio je venac na Francuskom vojnom groblju u sklopu obeležavanja Dana primirja.

U pratnji Dačića bili su francuski i nemački ambasadori u Srbiji Žan-Luj Falkoni, Tomas Šib, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Falkoni je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitke, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.

"Mi to ne zaboravljamo", poručio je ambasador Francuske.

Pre početka polaganja venaca, intonirane su himne Francuske i Srbije, ali i pesma "Kreće se lađa Francuska".

Vence i cveće na Spomen kosturnicu braniocima Beograda položili ministar za rad Zoran Đorđević i predstavnici vojske diplomatskog kora, a održan je i prigodan umetnički program.

Zoran Đorđević kod Spomen kosturnice braniocima Beograda

Ministar Đorđević rekao je da je rat najveće zlo i podsetio da je u Prvom svetskom ratu u Srbiji poginulo između 1,1 i 1,3 miliona ljudi.

"Danas odajemo počast onima koji su dali živote za slobodu naše Srbije", naglasio je Đorđević.

Poručio je da je važno setiti se da se Srbija "uvek borila na pravoj strani i da će se uvek boriti na pravoj strani".

Počast poginulima za slobodu otadžbine kod Spomenika neznanom junaku na Avali odao je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković. 

U spomen-knjigu Selaković je upisao: "Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava besmrtni junaci". 

U četiri opštine na severu Kosmeta jutros su osvanuli bilbordi i plakate sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za milion i 300 hiljada Srba koji su za slobodu u Prvom svetskom ratu platili najveću cenu i položili svoj život.

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je "1.300.000 imena u jednom - večna slava i hvala".

Izvor: Agencije

Dan primirja u Prvom svetskom ratu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva