:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2019   17:25

0

154

Obeležavanje početka izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Kod mosta preko Save u Sremskoj Rači danas se svečano obeležava početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Ceremoniji, na kojoj će predsednici Srbije i Turske i članovi Predsedništva BiH položiti kamen temeljac za izgradnju autoputa, prisustvuje i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Velikom broju prisutnih građana koji su došli da pozdrave izgradnju ovog puta, tokom svečane ceremonije obratiće se predsednici Vučić i Erdogan, članovi Predsedništva BiH, a biće prikazana i tri filma.

U filmovima su predstavljeni projekti TIKA-a (Turske razvojne agencije) u Srbiji, zatim turskih fabrika koje posluju u našoj zemlji, kao i putevi koji su izgrađeni uz podršku turskih kompanija.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Gradiće se u dve deonice i to Kuzmin - Sremska Rača (granica sa BiH) - Bijeljina i Požega - Užice - Kotroman, a vrednost radova na strani Srbije iznosi 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju deonice Rača - Kuzmin potpisan je pre nešto više od 10 meseci, odnosno krajem prošle godine.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi kod Sremske Rače počeli su krajem avgusta, a danas počinju glavni radovi, koji su pre svega vezani na radove na mostu, koji iznose 100 miliona evra.

Ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biće 1.310 metara, a most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Radovi će na deonici Sremska Rača - Kuzmin, prema očekivanjima trajati dve i po godine, a na deonici Požega - Kotroman, za šta se trenutno radi projektno - tehnička dokumentacija, početak radova se očekuje 2021. godine.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin je dužine od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman dugačka je oko 60 kilometara.

Srpski predsednik je danas na zajedničkoj pres konferenciji sa turskim predsednikom i predstavnicima Predsedništva BIH rekao da će se kad put bude završen za tri sata lagane vožnje putovati od Sarajeva do Beograda.

Da će auto-put Beograd-Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju, složila su se i trojica članova Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, dok je Vučić posebnu zahvalnost izrazio turskom predsedniku Erdoganu zbog, kako je rekao, nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu.

Izvor: Танјуг

auto-put
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva