:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Jun 26, 2019   22:25

0

251

Obeležen Dan nezavisnosti Kanade

Ambasadorka Kanade Kati Čaba organizovala je većeras u rezidenciji prijem povodom 152 godine kanadske nezavisnosti i tom prilikom ocenila da su bilateralni odnosi naših dveju zemalja zasnovani na ćvrstoj sponi koju gradi i predstavlja oko 100.000 Srba koji žive u toj zemlji.

Obračajući se prisutnima delom na srpskom, a delom na francuskom i engleskom jeziku, Čaba je zahvalila brojnim lokalnim partnerima - zvanicama iz javnog, politićkog i civilnog sektora koji, kako je navela, doprinose unapređenju odnosa Srbije i Kanade.

Prijemu su prisustvovali predsednica parlamenta Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. 

Čaba je podsetila da je Kanada zemlja Čiji se prosperitet zasniva i gradi na demokratiji, multilateralnosti, multikulturalnosti, ravnopravnosti polova, posvečena je klimatskim promenama, neguje slobodu medija.

Kanada je, kako je dodala, i ove godine brojnija za 350 hiljada imigranata što čini jedan odsto njenog ukupnog broja stanovnika.

"To je znak da je zrela zemlja u kojoj se snovi i nade ispunjavaju, i gde se svi njeni građani bore za bolju budućnost", rekla je Čaba koja je ambasador i za Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Kanada ove godine slavi pola veka dvojezičnosti i izjednačavanja enlgeskog i francuskog, rekla je ambasadorka i navela da je ta multikulturalnost upravo ključ njenog identiteta.

Istakla je da je njena zemlja proteklih godinu dana nizala brojne uspehe, dobila je prvog MBA prvaka, Kanađanka Doni Strklend dobila je Noblevu nagradu za fiziku, u Vankuveru je organizovan najveći skup o zdravlju i dobrobiti žena sa više od 8.000 učesnika iz 162 zemlje.

Prijemu, koji je počeo izvođenjem himni Kanade i Srbije prisustvovali su predstavnici međunarodne zajednice, a među njima ambasadori Kajl Skot, Filip Ge, Denis Kif, Kalo Lo Kašo, Frederik Mondoloni.

Kanada je stekla nezavisnost 1. jula 1867. godine potpisivanjem Ustavnog akta, kada su se tri britanske severnoameričke kolonije ujedinile.

Izvor: Танјуг

Dan nezavisnosti KanadeprijemBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva