:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 06, 2020   14:39

0

101

Obeležen Dan roda rečnih jedinica VS i Rečne flotile

U kasarni "Aleksandar Belić" u Novom Sadu danas je obeležen Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Dan Rečne flotile Kopnene vojske, a svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

 

Vulin je čestitao praznik pripadnicima Rečne flotile uz poruku da svaki deo Vojske Srbije zaslužuje pođednaku pažnju i poštovanje. Kako je naveo, Rečna flotila ima dužnost da čuva naš akvatorij, što ona uspešno čini i to zahvaljujući, na prvom mestu, trudu svojih ljudi.
"Prošla su vremena u kojima nismo vodili računa o Rečnoj flotili, u kojima nismo modernizovali naše brodove i nismo vodili računa o pripadnicima Rečne flotile. Danas se Rečna flotila modernizuje, prenaoružava i iduće godine očekujemo početak prvih, velikih, generalnih remonta naših plovila", kazao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Napominjući da je to trebalo uraditi decenijama ranije, Vulin je naveo da iako nije urađeno, zahvaljujući upornosti i trudu ljudi, Rečna flotila je sačuvana. "Na nama je samo da je unapredimo i da čuvamo našu Srbiju", ukazao je ministar odbrane.
Ističe da se "Oluja" i Jasenovac, kako je rekao i predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić, neće ponoviti i to zahvaljujući tome što Srbija ima Vojsku koja je sve snažnija i sigurnija. "Neće se ponoviti zato što imamo državu Srbiju koja je sve organizovanija, bolja prema svojim građanima, sve uspešnija i koja mnogo više vodi računa o Srbima bez obzira gde oni žive", poručio je Vulin i dodao da bismo sprečili da se tako nešto ponovo desi moramo imati snažnu, uspravnu, uspešnu, modernizovanu i obučenu Vojsku Srbije.
"To je ono što je Srbiji potrebno i to je ono što Srbiju čini sigurnom, da politiku vojne neutralnosti koju vodi predsednik Vučić možemo da sprovedemo, da smo sami u stanju da branimo sebe i Srbe gde god oni da žive", rekao je Vulin.
Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić čestitajući praznik, podsetio je na istoriju rečnih jedinica, dodajući da Rečna flotila 105 godina odgovorno, časno i profesionalno izvršava dodeljene zadatke.
"Rečna flotila danas zauzima važno mesto na Dunavu, Tisi i Savi i svim našim plovnim rekama i kanalima. Rečna flotila je danas sposobna i opremljena i potpuno je obučena za izvršavanje svih zadataka u sve tri misije Vojske Srbije", naglasio je Andrić.
Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac "Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva