:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2018   19:31

0

246

Obeležen Dan RV i PVO, Vulin uručio odlikovanja

Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane,24. decembar, obeležen je na aerodromu "Batajnica". Ministar obrane Aleksandar Vulin uručio je odlikovanja za 43 pripadnika tog roda vojske, kojim ih je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, penzionisani pripadnici ovog vida, kao i članovi porodica heroja, pripadnika RV i PVO, koji su svoje živote položili na oltar otadžbine, saopštila je Vojska Srbije.

Čestitke povodom praznika uputili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Podsećajući na slavnu tradiciju, general Milenković je istakao da imamo trajan zadatak i obavezu da negujemo sećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći otadžbinu, kao i na njihova dela i postignute uspehe.

"Od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, ratnih zbivanja na prostoru bivše SFRJ, kao i 1999. godine u borbi protiv NATO agresije pa sve do današnjih dana, istoriju vida ispisale su generacije pilota, protiavionaca, vojinovaca, tehničara i specijalista različitih profila", rekao je general Milenković.

Dodao je da možemo biti ponosni na sve njih, jer su uvek bili na visini zadatka i ljubav prema otadžbini i slobodi stavljali ispred svojih života.

Istakao je da je u protekloj godini izvršeno uvođenje u operativnu upotrebu aviona "mig 29"i aviona "lasta". Završen je remont i produžetak resursa na delu vazduhoplova i raketno-tehničkih sredstava.

Posebno je naglasio učešće u vežbi "Vek pobednika 1918-2018", na kojoj je u vazduhu istovremeno letelo osam aviona "mig 29".

Rezultati ostvareni u ovoj godini, naglasio je general Milenković, garancija su da će sledeća godina biti još uspešnija, kada nas očekuje opremanje ključnim borbenim sredstvima, avionima "mig 29", višenamenskim helikoprerima "mi-17"i "H-145", borbenim helikopterima "mi-35" i savremenim raketnim sistemima.

Svečanim strojem je dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležen i na aerodromu "Lađevci" i u kasarni "Banjica-2".

Dan RV i PVO obeležava se 24. decembra, na dan kada je 1912. godine formirana vazduhoplovna komanda u Nišu.

Izvor: Taнјуг

VulinDan RV i PVO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva