:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Jun 06, 2019   19:13

0

130

Obeležen Spasovdan u Prizrenu

Obeležavanje ‘’Spasovdanskih dana u Prizrenu’’ nastavljeno je danas svetom liturgijom, promocijom knjige i izložbom u atrijumu crkve Svetog Spasa.

Spasovdan je za Srbe koji žive u Prizrenu poseban praznik, kome prisustvuje i veliki broj raseljenih Prizrenaca, kao i gostiju iz različitih krajeva Srbije.

Drugi dan manifestacije ‘’Spasovdanski dani u Prizrenu’’ obeleženi je služenjem liturgije u crkvi Svetog Spasa koju je služio arhimandrit Mihajlo, koji je u besedi poručio da je ova crkva oživela zahvaljujući humanim ljudima i da će ona nastaviti da okuplja vernike, ne samo o praznicima, već i češće.

‘’Svedoci smo danas, a i juče kada su se nadvili oblaci nad ovim našim Prizrenom, imamo plave na raznim mestima u našoj zemlji, imamo mnogo vode ovih dana. Ali Gospod je danas zatvorio nebo kako bi se okupili ovde, da ne pokisnemo i da možemo da slavimo Boga živoga i da na ovo mesto koje je, kao što vidite, pusto, danas oživi i da se oseti blagodat Bozija i oseti ljubav među svima vama’’,  rekao je u besedi iguman manastira Svetih Arhangela, arhimandrit Mihajlo.

Za raseljene Prizrence Spasovdan je prilika da posete svoj rodni grad i ožive uspomene, dok se Srbi koji u njemu i danas žive raduju praznicima, jer je to prilika da se sastanu sa starim prijateljima.

‘’Mnogo mi je lepo kada dođem ovde, sada živim u Lazarevcu, ali osećam se preporođenim kada dođem u moj rodni grad’’, kaže Milovan Slavković.

‘’Ovaj praznik mi mnogo znači, ali voleo bi da ima više ljudi koji dolaze’’, rekao je Siniša Cvetković, koji se u Prizren vratio pre sedam godina.

‘’Drago nam je kada vidimo više Prizrenaca da dođu ovde, ali nam je isto tako teško kada odlaze. Mi smo ovde prepušteni sami sebi’’, naglasio je povratnik Ljubiša Jevtić.

Spasovdanske dane u Prizrenu organizuju Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske, Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica. Ova dvodnevna manifestacija je organizovana petu godinu za redom.

‘’Cilj svega ovoga je da vratimo naše ljude ovde, da naši ljude vide kulturno bogastvo kakvim raspolažemo i da jednostavno ova manifestacija bude tradicija koja će se održavati u narednom periodu’’, istakao je Bojan Babić, predsednik Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli.

Okupljeni Prizrenci su sa gostima pristiglim iz Srbije prisustvovali promociji knjige Valentine Pitulić, a uz muzičko izvođenje pevačkih grupa razgledali su slike nastale na koloniji ‘’Jesen u Prizrenu’’. Crkva Svetog Spasa je zapaljena 2004. godine, a njena obnova je završena 2012. Iako je u Prizrenu nekada živelo oko 10 000 Srba, danas je u njemu pored učenika Bogoslovije i sveštenika, ostalo svega njih desetak.

Izvor: Radio Kontakt Plus, RTK2

KiMPrizrenSpasovdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva