:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2021   12:34

0

114

Obeležen vek od smrti vojvode Živojina Mišića

Povodom obeležavanja 100. godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, danas je u kompleksu beogradskog Novog groblja održano komemorativno okupljanje, kojem su prisustvovali i državni zvaničnici.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević prisustvovali su državnoj ceremoniji pologanja venaca i odavanja počasti na spomeniku vojvodi Živojinu Mišiću na Novom groblju.

U okviru komemorativnih okupljanja obeležene su godišnjice smrti i vojvode Petra Bojovića, kao i generala Pavla Jurišića-Šturma.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kazao je pored spomenika vojvodi Mišiću da je čast što u prisustvu porodica "velikih ljudi" obeležavamo čitav vek od smrti Živojina Mišića.

"Vojvoda Živojin Mišić se upisao u slavne stranice naše istorije koju je obeležio pobedama koje je izvojevao. Umeo je da kaže reči koje znače da treba da budemo jedinstveni i hrabri što je uz odvažnost i mudrost ostavio danas nama u amanet. Donosio je i teške i nepopularne odluke za dobrobit naroda i države. Krasili su ga neizmerno junaštvo i veliko srce", istakao je Stefanović.

On je podsetio na slogan današnje Vojske Srbije: "ko sme, taj može".

Kako je dodao, neustrašivost koju je posedovao Mišić dovešće do toga da ga Srbi nikad ne zaborave, kao što, ističe, neće zaboraviti ni podvige ostalih predaka, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića-Šturma i svih vojnika, radnika, seljaka... koji su u slavnim vremenima bili uz svoj narod i dali živote za otadžbinu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, čije je ministarstvo uz vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizovalo današnju ceremoniju, kazala je da je ponosna što je u prilici da oda počast herojima, čija, kako je navela, junačka dela pamte sve generacije ove zemlje.

"Pamtimo ih kao velikane u jednom od najtežih momenata u našoj istoriji. Naša zemlja se dugo oporavljala od rana iz Velikog rata u kojem se borila za svoju slobodu. Nemerljiv dorpinos tome dali su trojica heroja i vojskovođa", navela je Kisić Tepavčević.

Navela je da negovanjem uspomene na velike pretke čuvamo identitet i istoriju, braneći slobodu naroda i države kao najuzvišenije ciljeve.

U pitanju je, ističe, deo plejade znamenitih vojskovođa čiji se podvizi izučavaju i dan-danas u vojnim školama.

Skupu se obratila i praunuka vojvode Živojina Mišića Vojislava Šipka koja je izrecitovala deo poeme Vojislava Ilića mlađeg o Živojinu Mišiću.

Vence su pored državnih zvaničnika, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici boračkih i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci istaknutih vojskovođa itd.

Počasti polaganja venaca održane su uz svečani špalir Garde Vojske Srbije i intoniranje himne Bože pravde nakon čega je usledio minut ćutanja.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva