:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jun 22, 2019   13:57

0

246

Obeležena godišnjica prvog masovnog kidnapovanja na KiM

U organizaciji Udruženja nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji  u Kosovskoj Mitrovici je  održana tribina pod nazivom „21 godina tuge, patnje, neizvesnosti i bola“ a povodom obeležavanja 21 godine od prvog masovnog kidnapovanja radnika ugljenokopa Belaćevac kod Obilića.Bio je ovo skup patnje i bola, i podsećanja na srpske stradalnike.

Suprug Ljiljane Vukmirović, Dragan pošao je sa kolegama tog 22. juna 1998. godine da zameni kaiš na bageru. Na putu do radnog mesta su kidnapovani, gubi im se svaki trag. Porodica traži istinu.

"Svaki je dan uz molbu jutarnju i uveče, molim se da se vrati da ćemo ga naći. Najteže je kad odem u crkvu, ne znam gde ću sveću da zapalim, ali unapred se pomolim i kažem oprosti ako sam grešna i palim sveću za zdravlje", kaže Ljiljana Vukmirović.

Prema podacima Udruženja nestalih i kidnapovanih lica nestalo je 909 Srba, Crnogoraca, Roma, Aškalija, traga se za 567.

"Svi oni koji su nestali 1998. godine do njih se veoma veoma teško dolazi, jer oni koji su učinili zločin danas su na vlasti", ističe Milorad Trifunović iz Udruženja nestalih i kidnapovanih.

Zlata Radovanović iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe da to Vladino telo kao i sve relevantne institucije danonoćno rade na tome da se konačno sazna istina o otetim rudarima, da se procesuiraju odgovorni.

Članovi porodica otetih Srba, prijatelji, položili su vence kraj spomenika, a u prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju održana je tribina pod nazivom "Dvadeset i jedna godina tuge, patnje, neizvesnosti i bola".

Izvor: TV Most, RTS

KiMBelaćevackidnapovaninestaliTrifunović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva