:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 12, 2019   13:19

0

355

Obeležena ktitorska slava manastira Banjska

U manastiru Banjska  danas je obeležena  ktitorska slava Sveti kralj Milutin. Svetu liturgiju  je služio arhimandrit Stefan, iguman manastira Svetih Vrača u Zočištu uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

„Sveti kralj čiji spomen danas slavimo je ugodan Bogu bio i gradio je iako je kao vladar mogao i da pogreši vladarski, on je pokajanje prineo time što je za svaku godinu svoje vladavine po jedan hram i manastir podigao, pa i ovu svetinju“, rekao je arhimandrit Stefan.

On je podesetio da za hrišćane nijedno vreme nije bilo lagano,da je uvek postojao neki progon i da se uvek stradalo, zarad slobode i Hrista,i da je upravo Kralj Milutin ostavio u amanet poruku da „čuvamo svoju veru i da time čuvamo svoj obraz, ime i narod“.

Čestitajući slavu okupljenim vernicima iguman Banjski Danilo  je rekao da Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja jednog od naših najvećih  zadužbinara, vladara i svetitelja Svetog kralja Stefana Milutina.

"Nismo sami, Bog je s nama uvek i u svim vremenima, tako je i danas, na ovim svetim prostorima ćemo opstati i ostati molitvama naših svetih predaka.Da se uzdamo u Boga i naše svete pretke i da se trudimo da živimo životom kakvim su oni živeli, a to je život dostojan čoveka život po jevanđelju, po zapovestima Božijim da čuvamo naše svetinje, našu zemlju i da imamo ljubav među sobom",poručio je iguman Danilo.

Nakon liturgije i rezanja kolača, u porti manastira je  KUD “Kopaonik” iz Leposavića priredio  kulturno-umetnički program. Ovaj KUD već petnaest godina čuva uspomenu na Svetog kralja Milutina. Po rečima njihovog direktora Đorđa Lakušića, ponosni su na nasleđe srpskog naroda, koje se pre svega ogleda u trajanju Crkve od 8 vekova.

Manastir je oživeo i propojao 2004. godine,kada je, posle 520 godina, svetu arhijerejsku liturgiju sa arhijerejima služio patrijarh srpski gospodin  Pavle, kada se u njemu okupilo mlado monaštvo. Manastir je odmah po osnivanju postao duhovni centar Srba na Kosovu. U toku 2006. godine počela je obnova same crkve i šireg manastirskog kompleksa. Radovi na konacima, koje finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju, počeli u proleće 2015. godine. 

Izvor: TV Most

manastir Banjskaktitorska slavaKUD Leposavić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva