:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Jul 14, 2021   14:22

0

36

Obeležena seoska slava u Krajištu kod Lipljana

U oskrnavljenoj crkvi svetih Vrača, Kozme i Damjana u Krajištu kod Lipljana, raseljeni Srbi iz tog sela obeleželi su današnji praznik.

Oko pedeset raseljenih Srba organizovano su automobilima uz pratnju policije došli u Krajište. Domaćin slave Miroslav Mirić nije skrivao zadovoljstvo što je došao u svoje rodno selo.

"Ovo znači mnogo. Ja sam rođen u ovom selu i živeo sam do svoje desete godine, nakon toga smo prešli da živimo u Lipljanu. Uvek se vraćam ovde, posle rata sam imao prvi kolač i sada ponovo, tako da se svake godne okupljamo i oni koji su otišli van Kosova i oni koji žive u okolini", kazao je Mirić.

Prizor je svake godine isti, oskrnavljena crkva i porušeni nadgrobni spomenici.

"Jednom godišnje dolazimo na današnji dan, inače drugim danima ne postoji prilika, a ni smelost da se dođe. Ovde je moja majka sahranjena. Polomljen je spomenik ostala je samo fotografija. To je jedan od spomenika novijeg datuma i najverovatnije im zapao za oko", kazao je Milorad Nedeljković.

Pored liturgije u oštećenoj crkvi, nakon više godina održana je i litija.

"Nažalost ova crkva je stradala odmah posle bombardovanja kad je srpski narod mora da napusti selo Krajište. Ima tragova, kada su pokušali da miniraju crkvu, da je onaj koji je postavio dinamit nastradao. Ja sam želeo da ove godine pored toga što režemo  slavski kolač da obeležimo i vratimo litije oko crkve, jer za svaki  prazniku i crkvenu slavu u svim mestima prvo idu litije oko hrama potom  molitva", kazao je lipljanski paroh Dragiša Jerinić.

U Krajištu je do 1999. godine živelo oko pedesetak Srba. Od 2005. godine jedino se na današnji dan okupljaju oko crkve Svetih Vrača, Kozme i Damjana.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMKrajišteCrkva Svetih Vraća Kozme i Damjana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?