:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   14:52

0

45

Obeleženo 28 godina od stradanja Srba u Bradini

Polaganjem venaca na spomen-obeležje u crkvenoj porti i liturgijom, održan je parastosom žrtvama i obeleženo 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u Bradini, selu kod Konjica.

U Bradini, koja je pre sukoba bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, 25. maja 1992. najbrutalnije je ubijeno 48 srpskih civila, a preostali su odvedeni u logore ili proterani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni, podseća RTRS.

U logorima su stradala još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga.

Paroh konjički, protojerej-stavrofor Milan Bužanin rekao je da ni danas, 28 godina nakon strašnih zbivanja, u tom selu života gotovo da nema.

"Tu živi dvoje starijih ljudi, penzionera, i preko leta još nekoliko iz Australije, SAD ili nekih drugih krajeva, koji su obnovili kuće i dođu na nekoliko dana", kazao je Bužanin.

On je istakao da većina kuća u selu još nije obnovljena i da se ruševine vide na sve strane.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Oni se terete da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovečnim delima.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva