:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2022   15:42

0

105

Obeleženo šest decenija od formiranja 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva

Vojnom svečanošću u kasarni “Banjica” danas je obeležen Dan 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i šest decenija od njenog formiranja. Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Vučević, obraćajući se prisutnima, osvrnuo se na istoriju roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva koja je započela 1915. godine, kada je srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac iznad Kragujevca, topom zemaljske artiljerije oborio austrougarski avion, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

„Podvig srpskog vojnika predstavlja jedinstven događaj u istoriji svetskog ratovanja, jer se smatra prvim zabeleženim slučajem obaranja aviona dejstvom sa zemlje. U čast izuzetnog uspeha, ovaj istorijski događaj simbolično predstavlja početak razvoja roda", rekao je ministar Vučević.

Ministar Vučević istakao je herojske podvige 250. raketne brigade iz 1999. godine, za koje je brigada 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem – Ordenom narodnog heroja.

„Hrabrost, snalažljivost, uvežbanost, moral i odlučnost da se odbrani otadžbina došli su do izražaja posebno te teške 1999. godine tokom NATO agresije, kada su se jedinice protivvazdušne odbrane hrabro suprotstavile daleko nadmoćnijem agresoru. Njihova hrabrost i junaštvo, i pre svega žrtva koju su podneli, zauvek će ostati u našim sećanjima, i biti inspiracija, motivacija, i obaveza za dalji rad", istakao je ministar odbrane.

Iskustva iz savremenih ratova, rekao je ministar Vučević, pokazuju da snažna protivvazduhoplovna odbrana može imati odlučujuću ulogu u ostvarivanju strategijskih efekata. On je istakao da je od 2020. godine počelo opremanje najsavremenijim sredstvima i sistemima.

„Zato danas Dan 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva obeležavamo ponosni na svetlu prošlost i sigurnu i bolju budućnost. U periodu između dva praznika izvršavali ste brojne zadatke od kojih ističem stalni zadatak kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, prihvat i uvođenje u operativnu upotrebu novog raketnog sistema, održavanje ključnih borbenih sredstava i sistema, i podizanje nivoa osposobljenosti i uvežbanosti", rekao je ministar i dodao da ostvareni rezultati ukazuju na visok nivo osposobljenosti i motivisanosti ljudstva za izvršavanje namenskih zadataka.

Ministar Vučević, čestitajući praznik rekao je da su osposobljeni i profesionalni ljudi i savremena tehnika garant slobodnog neba iznad Srbije.

„Želim vam čisto i mirno nebo nad Srbijom i oštro oko. Časni pripadnici 250. raketne brigade, hoću da vam se još jednom zahvalim za sve što je u istoriji ova brigada uradila za našu otadžbinu, ceneći pre svega sve one koji su dali ono najvrednije što su imali, svoje živote i time nas obavezali da čuvamo i branimo otadžbinu", rekao je ministar Vučević.

Kao izaslanik predsednika Republike, ministar Vučević uručio je komandantu 250. raketne brigade za PVD brigadnom generalu Tiosavu Jankoviću Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena, kojim je Ukazom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštite građana Srbije odlikovana ta brigada.

Tom prilikom, brigadni general Janković zahvalio je ministru i istakao da je ovaj orden zalog da pripadnici 250. raketne brigade za PVD i u budućem radu budu dostojni istorije i tradicije svoje jedinice. On je rekao da je vrhunska obučenost pojedinaca i posluga uvek bila imperativ u brigadi.

„Stečena znanja, praktično smo potvrđivali na taktičkim uvežbavanjima, vežbama i bojnim gađanjima. Do 1989. godine izvršeno je 13 bojnih gađanja na poligonima Ašuluk u Sovjetskom Savezu i rtu &39;&39;Kamenjak&39;&39; kod Pule. Počev od 2010. godine, iznova je uspostavljen kontinuitet bojnih gađanja, od kada je izvršeno šest gađanja na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj. Tokom 2021. godine uspeli smo da na poligonu Pasuljanske livade realizujemo bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sistemom Pancir S1", rekao je brigadni general Janković i dodao da je najteže položeni ispit brigade bio odbrana otadžbine od NATO agresije.

Brigadni general Janković rekao je da se radi na unapređenju uslova života i rada u jedinici, a ono što je obeležilo brigadu u poslednje dve godine jeste opremanje sredstvima ratne tehnike.

„Posle višedecenijske stagnacije i prekida u opremanju, 2020. godine uveden je u operativnu upotrebu artiljerijsko-raketni sistem ,,Pancir S1“. Tokom ove godine primljen je i raketni sistem FK-3. Već na početku upotrebe, očigledni su umešnost i samopouzdanje naših ljudi, ali i njihova uverenost u moć i snagu novih sistema. Novi raketni sistemi doprineli su značajnom unapređenju borbenih mogućnosti brigade", rekao je komandant 250. raketne brigade i istakao da će dalje opremanje novim sredstvima ratne tehnike učiniti brigadu još snažnijom.

Nakon polaganja venaca na Spomen obeležje poginulim pripadnicima 250. raketne brigade za PVD i obilaska Spomen-sobe, brigadni general Janković uručio je Plaketu ministru Vučeviću.

Povodom današnjeg praznika, istaknutim pojedincima uručena su odlikovanja i stimulativne mere.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, načelnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, komandanti jedinica i direktori ustanova, prethodni komandanti i bivši pripadnici brigade, kao i porodice poginulih pripadnika 250. raketne brigade za PVD.

Izvor: TV Most; Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbraneVučićevićDan 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva