:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

119

Obezbediti sprovođenje zakona

"U odnosu na ogroman broj predmeta kod poverenika, ovaj broj izgleda zanemarljiv, ali nije tako, jer se ne može isključiti mogućnost da bi se iza njih mogle kriti i stvari koje su u antikorupcijskom kontekstu veoma interesantne", rekao je Šabić i podsetio na višegodišnji, praktično potpuni izostanak odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naveo je u saopštenju da je posebno zabrinjavajuće što velika preduzeća, poput Telekoma, Srbijagasa, Železnica Srbije, PTT Srbija i druga, imaju veliki broj neizvršenih rešenja.

Šabić podseća da je, na zahteve subjekata po čijim žalbama je doneo rešenja i naložio davanje informacija, u skladu sa zakonom, izricao kazne, penale zbog neizvršenja rešenja, ali to daje ograničene efekte.

"A doslovno je cinično što se javnim novcem plaćaju kazne zbog kršenja zakona i neizvršavanja obaveza prema javnosti i istrajava u tome, ali je na neki način i "logično", ako se računa na to da se ništa lično ne rizikuje", rekao je Šabić.

On je u saopštenju ponovo upozorio i da drugi mehanizmi, koji treba da obezbede sprovođenje zakona, a nisu u rukama poverenika, ne funkcionišu.

Prema zakonu, vlada je dužna da u slučaju potrebe prinudnim putem obezbedi izvršenje rešenja, ali ona to, kako navodi od početka primene zakona, ne čini.

Ne funkcioniše ni mehanizam odgovornosti za kršenje zakona, a nadležna ministarstva godinama nisu pokretala prekršajne postupke zbog kršenja zakona protiv odgovornih lica.

Ipak, Šabić navodi da je dobro što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo radikalnu promenu ove prakse.

"Još je bolje što je to i faktički potvrđeno ovih dana, podnošenjem veće grupe zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka", rekao je Šabić i istakao da se moramo potruditi da to ne bude samo trenutna reakcija, već da se obezbedi njen kontinuitet.

Dosledna primena odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sigurno je jedan od najboljih načina da se da bitan doprinos antikorupcijskim naporima i uspostavljanju odgovornijeg, racionalnijeg i efikasnijeg sistema, zaključio je poverenik Šabić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva