:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

113

Obilazak opština i gradova u SrbijiUoči početka razgovora sa predstavnicima 62 opštine u Srbiji, koji se odvijaju danas u Vladi Srbije, Mihajlović je rekla novinarima da će do petka, 27. februara razgovarati sa svim gradonačelnicima, kao i načelnicima odeljenja koja se bave izdavanjem građevinskih dozvola.


Cilj tih razgovora je da se vidi da li je sve spremno da se od ponedeljka, 1. marta, počne sa primenom Zakona o planiranju i izgradnji, i gde oni vide probleme, objasnila je Mihajlović.


"Naravno, ja ću od iduće nedelje krenuti u obilazak lokalnih samouprava. Vrlo je važno da se zakon primenjuje, vrlo je važno da ne napravimo nikakve greške, da eventualne probleme u hodu rešavamo, da bi smo na kraju godine imali elektronsko izdavanje građevinskih dozvola", naglasila je ministarka građevine.


Mihajlović je rekla da je njoj jasno da će lokalne samouprave ispoštovati sve ono što su i fizička i pravna lica imala ili iskusila godinama i čak decenijama unazad, kada su od javnih preduzeća i lokalnih samouprava tražili lokacijske i upotrebne dozvole.


"E, sada će lokalne samouprave videti šta je to zapravo značilo", poručila je resorna ministarka i dodala da najveće probleme u primeni novog zakona vidi na realciji lokalna samouprava - javna i komunalna preduzeća, jer se u praksi pokazalo da tu postoje najveći problemi u pribavljanju potrebnih dokumenata za građevinsku dozvolu.


"Moja preporuka njima biće da održe sastanke sa tim komunalnim i sa javnim preduzećima, da slučajno ne bi došli u situaciju da ne lokalna samouprava ne dobije na vreme dokumenta", kazala je Mihajlović.


Odgovarajući na pitanje da li su lokalne samouprave spremne za primenu Zakona o planiranju i izgradnji, Mihajlović je rekla da bi ona, po njihovoj zainteresovanosti rekla da su spremni.


"Moja poruka njima je da moraju da se uključe u svoj posao, kao što se investitori uključuju, zato što sada imaju ambijent i mogu da se uključe mnogo brže i neće više imati problema oko građevinskih dozvola", poručila je Mihajlović.


Naglasila je da je primena Zakona o planiranju i izgradnji, praktično, na dobrobit građana lokalnih samouprava.
"Za mesec dana možemo da imamo situaciju velikog broja novih gradilišta u svakoj opštini", zaključila je Mihajlović.


U Vladi Srbije se održava sastanak o implementaciji Zakona o planiranju i izgradnji koja u svim lokalnim samoupravama u Srbiji, ministarke Mihajlović sa predstavnicima 62 lokalne samouprave.


Mihajlović će razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava Valjevo, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Požarevac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak i Šabac.


O spremnosti na brzo izdavanje građevinskih dozvola Mihajlović će razgovarati i sa predstavnicima gradova i opština Beograd, Aranđelovac, Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Inđija, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Sopot, Stari grad, Surčin, Stara Pazova, Čukarica.


Takođe, Mihajlović će primiti predstavnike lokalnih samouprava Aleksinac, Bačka Palanka,Bor, Bečej, Vrbas, Vršac, Velika Plana, Gornji Milanovac, Kikinda, Kovin, Kula, Paraćin, Prijepolje, Prokuplje, Pirot, Petrovac na Mlavi, Ruma, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub i Novi Sad.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva