:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   20:20

0

116

Objavljen tekst Deklaracije o nestalim osobama usvojene u Briselu

U Deklaraciji o nestalim osobama koja je usvojena večeras na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, navodi se da su se dve strane obavezale da će blisko sarađivati na identifikaciji mesta sahranjivanja i u praćenju iskopavanja, kako bi se obezbedila puna implementacija odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica, kao i da će obezbediti potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama.

U tekstu dokumenta objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) se ističe da će strane obezbediti potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

"Ovo uključuje sve materijale, beleške, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente uključujući i one sa statusom poverljivosti, u posedu institucija obe strane, relevantne za ovaj kontekst", navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da će strane na raspolaganje staviti svu domaću i međunarodnu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica, te da će koristiti satelitske podatke, LIDAR i drugu naprednu tehnologiju u otkrivanju masovnih grobnica.

Istovremeno, strane će omogućiti i podstaći aktivno angažovanje porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina i adekvatno će poštovati prava porodica nestalih osoba.

U Deklaraciji se navodi da će biti osnovana Zajednička komisija kojoj predsedava Evropska unija, uz Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) kao posmatrača, "sa ciljem da se podrže napori za rešavanje sudbine preostalih nestalih osoba".

Dodaje se da je predviđeno da strane prate i podržavaju napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije. 

"U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe", navodi se u tekstu Deklaracije o nestalim osobama.

Dodaje se da će operativni detalji biti dogovoreni na sledećem sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, uz posredstvo Evropske unije.

U tekstu deklaracije navodi se da su se strane zajednički obavezale na navedene tacke "ističući važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir".

Kako se dodaje, strane su obaveze preuzele "imajući u vidu da ova Deklaracija sledi shvatanje MKCK o nestalim licima, koje uključuje lica koja su prinudno nestala; podsećajući da će sve kategorije nestalih lica biti tretirane sa jednakim prioritetom; uvažavajući važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojoj predsedava MKCK; podsticanje saradnje sa drugim relevantnim akterima u oblasti nestalih lica, posebno Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP); prepoznajući pitanje nestalih osoba kao humanitarno i konstatujući hitnu potrebu za dodatnim naporima da se ublaži ljudska patnja porodica".

Izvor: T a n j u g; Foto: IN4S

KiMdijalog Beograda i PrištineDeklaracija o nestalim osobama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva