:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Januar 09, 2020   9:05

0

314

Objavljeni prvi rezultati istrage pada ukrajinskog aviona

Ukrajinski avion „boing 737“ koji se srušio u Teheranu, zapalio se pre nego što je udario o tlo, pokazuju prvi rezultati istrage Organizacije za civilnu avijaciju Irana, javlja agencija „Tasnim“.

„Avion se zapalio u vazduhu. Kako su naveli očevici, vatra se videla na avionu, odnosno na njegovom trupu“, saopštila je civilna avijacija Irana.

U izveštaju se navodi da je nakon pada došlo do eksplozije.

Kako smatraju u resoru, putanja leta aviona pokazuje da je, nakon što su izbili problemi, posada pokušala da se vrati na aerodrom. Međutim, piloti nisu javili da imaju bilo kakve probleme.

Istraga nije navela o kojem tehničkom problemu se moglo raditi.

Ranije je bilo saopšteno da zapadne obaveštajne službe smatraju da je uzrok rušenja aviona „boing 737“ ukrajinske kompanije bio tehnički kvar.

U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine. U nesreći su poginula 82 državljana Irana i 63 Kanađanina, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.


 Zelenski: Uzdržimo se od spekulacija o padu aviona

U Ukrajini je danas Dan žalosti, a predsednik Volodimir Zelenski rekao je da vlada razmatra nekoliko mogućih uzroka pada aviona u Iranu u kojem je poginulo 176 ljudi iz sedam zemalja.

Volodimir Zelenski je u televizijskom obraćanju pozvao sve da se uzdrže od manipulacija, spekulacija, teorija zavere i preuranjenih ocena kada je reč o padu ukrajinskog aviona u Iranu, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da će razgovarati sa iranskim predsednikom kako bi se unapredila saradnja o otkrivanju uzroka pada aviona.

Trudo: Dobićemo odgovore za smrt 63 Kanađana

Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je da će njegova vlada dobiti odgovore o avionskoj nesreći u Iranu, u kojoj je, prilikom pada ukrajinskog aviona, poginulo 63 Kanađana. 

"Kanada je veoma zabrinuta zbog ovoga", rekao je Trudo ističući da je 138 putnika u avionu bilo povezano sa Kanadom.

U avionu su se nalazili brojni međunarodni studenti, koji su studirali na univerzitetima širom Kanade, novopečeni mladenci i četvoročlana kanadska porodica, prenosi AP.

Trudo je rekao da se njegova vlada obratila međunarodnim partnerima i da je u sredu razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Na pitanje da li može da kaže da li je avion oboren ili ne, Trudo je rekao:

"Ne mogu. Prerano je za spekulacije".

On je naglasio da porodice kanadskih žrtava žele i zaslužuju odgovore.

Ministar saobraćaja Mark Garno rekao je da ne može da spekuliše o padu aviona, ali je istakao da je ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu izgubljen kontakt sa letelicom.

On je naglasio da su potrebne informacije iz "crne kutije".

Stručnjaci su skeptični povodom inicijalnih tvrdnji Irana da je avion pao zbog mehaničkog problema, a Garno smatra da se "nešto neobično dogodilo".

Šef kanadske diplomatije Fransoa Filip Šampanj potvrdio je da su najmanje 62 Kanađana stradala i da bi taj tragični broj mogao da se promeni, nakon što bude dostupno još informacija.

Izvor: Sputnjik, T a n j u g

IranavionUkrajinaKanadaavionska nesreća
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva