O'Brajen: SAD nadgledaju dijalog između Kosova i Srbije

:

:

TV Most

clock

Jul 28, 2020   22:12

0

61

O'Brajen: SAD nadgledaju dijalog između Kosova i Srbije

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Robert O'Brajen izjavio je da Sjedinjene Američke Države podržavaju obnovljeni dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i poručio da taj proces prate izbliza, prenosi Kljan Kosova.

O'Brajen se pre nekoliko dana na starom kontinentu sastao sa glavnim savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i sa zvaničnicima britanske i italijanske vlade.

Kako se navodi, jedna od glavnih tema u američkoj ambasadi u Parizu bila je dijalog između Kosova i Srbije.

O'Brajen je rekao Evropljanima da Amerika podržava obnovljeni proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i da taj proces prate izbliza.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je takođe istakao da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu vodi uz saradnju sa SAD.

"Proces dijaloga koji se odvija u Briselu, uz posredovanje EU, je u potpunosti kordinisan sa SAD", poručio je Hoti.

Analitičarka Jeta Krasnići iz Instituta za demokratiju istakla je da je uključivanje Amerike u proces dijaloga od "životnog značaja".

Prema njenim rečima, bilo je raskola između Evrope i Amerike u odnosu na dijalog, te je stoga u interesu Kosova saradnja između EU i SAD.

"Saradnja između SAD i EU u procesu dijaloga ostaje od velikog značaja kako bi se došlo do međusobnog priznavanja, evroatlantskog puta Kosova i  članstva u međunarodnim organizacijama", ocenila je Krasnići.

Hoti je zajedno sa koordinatorom kosovske vlade za dijalog Skenderom Hisenijem razgovarao danas sa ambasadorima zemalja Kvinte o dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva