:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 19, 2019   14:02

0

359

Obrazovanje ključno za nezavisnost i integritet pravosuđa

Pravosudno obrazovanje je ključno za nezavisnost i integritet pravosuđa, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, nakon obilaska radova na rekonstrukciji zgrade Pravosudne akademije u Beogradu, koje finansira EU.

Ocenio je da će Pravosudna akademija biti "hram obrazovanja u sistemu pravosuđa" i naveo da Srbiji, kao i svim zemljama, treba nezavisno i odgovorno sudstvo sa integritetom.

"Za to je ključno obrazovanje", naglasio je Fabrici i dodao da je Evropska unija za rekonstrukciju Akademije obezbedila 2.7 miliona evra bespovratnih sredstava.

Radove na rekonstrukciji obišli su i ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Akademije Nenad Vujić.

Dodao je da se ove godine navršava 10 godina od usvajanja Zakona o Pravosudnoj akademiji koja je počela sa radom 2010. godine, Kuburović je ocenila da je ona opravdala dobijeno poverenje i odgovorila na sve izazove, pre svega kroz obuke koje su sprovedene za nosioce pravosudnih funkcija, ali i za nove pravosudne profesije (javni beležnici i izvršitelji).

Prema njenim rečima, Pravosudna akademija najveći značaj ima u domenu jačanja nezavisnosti sudstva, stručnosti i efikasnosti, a to je kako je rekla, biti istaknuto kroz revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23.

"U skladu sa prelaznim merilima, obuka će biti jedan od kriterijuma na osnovu kojeg će se vršiti evaluacija rada sudija. Sa druge strane će se proceniti koliko program koji sprovodi Akademija i stručnost predavača utiču na kvalitet i veštine koje nosioci pravosudnih funkcija treba da imaju", ukazala je Kuburović.

Navodeći brojne aktivnosti ove institucije i obuke koje je uspešno organizovala, Kuburović je naglasila da je prošle godine, bez ijedne primedbe, Akademija sprovela i konkurs za prijem pripravnika u sudove i javna tužilaštva.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić naveo je da će nakon rekonstrukcije zgrada Pravosudne akademije u Ulici Svetozara Markovića imati 12 različitih sala za edukacije i za rad radnih grupa.

"Tu će biti i sudnice za simulacije suđenja koje će biti uvezane za učenje na daljinu i za komunikaciju sa sličnim institucijama u Evropi. Na taj način čitav rad pravosuđa će biti unapređen i u domenu stručnosti i u domenu efikasnosti", rekao je Vujić.

U ime Pravosudne akademije, direktor institucije uručio je priznanja Fabriciju i ministarki pravde za podršku na ovom projektu.

Radove na rekonstrukciji zgrade, od 3.000 kvadratnih metara, počeli su 1. februara ove godine i predviđeno je da traju 12 meseci.

Nove prostorije treba da doprinesu efikasnijem funkcionisanju Pravosudne akademije, i da omoguće sprovođenje velikog broja kontinuiranih obuka.

EU je takođe obezbedila sredstva novu IKT opremu prema tehničkim zahtevima i potrebama razvijanja dokumentaciono informacionog centra koji obuhvata brojne baze podataka.

Tu će biti pohranjena baza podataka stalne obuke, ispita za prijem korisnika početne obuke, ispita za sudijske i tužilacke pripravnike, evidencije korisnika obuka, mentora i predavača, baza sudske prakse i druge baze podataka i registre koji se obrazuju radi unapređenja rada Pravosudne akademije.

Na toj instituciji početnu obuku prolaze buduće sudije i tužioci, dok su za nosioce pravosudnih funkcija i pravosudnih profesija obezbeđene kontinuirane edukacije.

Izvor: Танјуг

FabricipravosuđeobrazovanjeKuburović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva