:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Jun 06, 2022   18:42

0

168

Obuka na minobacačima 120 mm M-75 u jedinicama KV

U pešadijskim i mehanizovanim bataljonima Prve brigade kopnene vojske u toku je redovna obuka pripadnika ovih jedinica za borbenu upotrebu minobacača 120 mm M-75.

Obuka koju osim profesionalnog sastava prolaze i vojnici na služenju vojnog roka raspoređeni u ove jedinice realizuje se sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti za izvršavanje kolektivnih zadataka u pružanju vatrene podrške jedinicama u operacijama.

Težište je na uvežbavanju taktičkih radnji i procedura za izvršenje gađanja, koje obuhvataju posedanje položaja, prevođenje oruđa iz marševskog u borbeni položaj, proračun i zauzimanje elemenata za gađanje, kao i rad poslužilaca nakon izdavanja komande za gađanje.

Ovaj ciklus osposobljavanja se završava realizacijom taktičkih vežbi i programskih bojevih gađanja na poligonu „Pasuljanske livade“, na kojima će se u praksi proveriti obučenost posluga za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom jedinica.

Minobacač 120 mm M-75 je namenjen za neutralisanje i uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika, stvaranje dimnih zavesa, zaslepljivanje osmatračnica i vatrenih tačaka, osvetljavanje bojišta, otvaranje prolaza kroz žičane prepreke i minska polja i rušenje fortifikacijskih objekata lakog tipa.

Izvor: T a n j u g

Vojska SrbijeMinistarstvo odbraneobuka na minobacačima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva