:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2022   17:33

0

186

Obuka za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

Pripadnici jedinice za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz sastava Treće brigade kopnene vojske realizuju redovnu obuku za izvršavanje zadataka humanitarnog razminiranja.

Obuka u ovoj jedinici se realizuje svakodnevno radi održavanja zahtevanog nivoa osposobljenosti profesionalnog sastava, a akcenat je na obučavanju novoprimljenih starešina kako bi oni u najkraćem roku dostigli postavljene standarde za obavljanje visokorizičnih poslova sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Programom obuke obuhvaćeni su teoretski i praktični sadržaji iz oblasti humanitarnog razminiranja uz primenu međunarodnih standarda za minske akcije, kao što su dubinska pretraga terena, pirotehničko obezbeđenje radova, ispitivanje sumnjivih otvora od neeksplodiranih ubojnih sredstava i praktičan rad sa kasetnom municijom, avio-bombama i ubojnim sredstvima.

Izvršavanje namenskih zadatka u ovoj jedinici iziskuje dobar odabir kadra, temeljnu pripremu pre odlaska na teren i pravilno korišćenje zaštitne opreme. Zahvaljujući dobrim pripremama, organizaciji i odgovornom pristupu svakom zadatku, jedinica je u toku 2022. godine očistila više od 76 hiljada kvadratnih metara zemljišta i uništila više od 1100 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Izvor: TV Most; Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska SrbijeMinistarstvo odbrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva