:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2019   18:02

0

230

Obustavljeni radovi na izgradnji hidrocentrale u selu Rakita

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i građevinska inspekcija opštine Babušnica donele su dva odvojena rešenja o privremenoj zabrani izvođenja radova na izgradnji mini-hidroelektrane u selu Rakita.

Rešenje o zabrani je doneto pošto je potvrđen podnesak pokreta "Odbranimo reke Stare planine", a koji je ukazao da investitor postavlja cevovod u okviru prirodnog korita reke za velike vode.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine tokom nadzora utvrdio je da je cevovod u dužini od 300 do 350 metara postavljen suprotno uslovima koje je prethodno propisalo Ministarstvo.

Prema ovim uslovima, investitor i izvođač radova bili su obaveštetni da je zabranjeno ukopavanje cevovoda u okviru korita za velike vode kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka.

Istovremeno, građevinska inspekicija opštine Babušnica je nakon nadzora utvrdila nedostatke koji se odnose na betonske obloge i obloge od peska kod ugradnje cevi cevovoda i postojanja korozije na cevima koje se postavljaju u cevovod što, kako je navedeno u rešenju, ne odgovara zakonu i propisanim tehničkim normativima.

Meštani Rakite nekoliko meseci unazad protestovali su zbog izgradnje mini-hidrocentrale u njihovom selu. 

Izvor: RTS

radovihidroelektranaobustavljeni radovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva