:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2019   14:38

0

62

Očekuje se loš prinos pšenice

Ratari u južnom Banatu očekuju manji prinos pšenice. Zbog loših vremenskih uslova koji su pratili tu kulturu, stručnjaci kažu da će žetva kasniti i da neće početi pre kraja juna odnosno početkom jula.

Ratari se slažu, ova godina nije bila naklonjena pšenici. Sušno vreme, pa velike kiše, dovele su do toga da je biljka slabo izbokorila, a sada se pojavio i fuzarijum. Iako su mnogi poljoprivrednici odradili sve kada je u pitanju zaštita - ne očekuju dobar prinos.

"Mi tu ne možemo da očekujemo neki poseban prinos. Broj biljaka je, po mom mišljenju, redukovan za 20-30 odsto", kaže Ivan Lalić, poljoprivrednik.

"Pšenica je slabo izbokorila i ne možemo očekivati neki prinos. Nema pšenice koja nije obolela da li je u pitanju fuzarijum, rđa ili nešto drugo i zato mislim da bi nauka trebalo da se zamisli kako u ovakvim godinama kao što je ova, sačuvati pšenicu od bolesti", kaže Đurica Jovanov, poljoprivrednik.

Pojedinci su se zbog loše godine odlučili na neke nesvakidašnje poteze.

"Оve godine sam napravio jedan potez koji je malo čudan. Počeo sam setvu pšenice i bio sam nezadovoljan uslovima u kojima sejem, suša je bila velika i tada sam odlučio da repromaterijal ostavim za sledeću godinu", objašnjava Lalić

Stručnjaci napominju da je sada jedini posao poljoprivrednika da redovno obilaze useve i da se pripreme za žetvu jer je u ovoj fazi nemoguće uticati na biljku. Žetva će nešto kasniti i neće početi pre kraja juna.

"Teško je prognozirati kako će se sve odraziti na prinose. Fuzarijozna zrna su uglavnom štura zrna, što će povećavati prinose tokom žetve jer ona su specifično laka. Kombajni moraju biti podešeni jer će zajedno sa nekom masom pšenice izaći kroz kombajn. Bilo kakve intervencije sada u pšenici nema. Nas zovu poljoprivrednici koji hoće neku folijarnu prihranu da urade, ali to su sada samo nepotrebni rashodi", objašnjava Nenad Živković iz PSS InstitutaTamiš Pančevo.

Ostali usevi kukuruz, suncokret, šećerna repa, za sada, su u dobrom stanju.

Izvor: Танјуг

pšenicaprinosloš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva