:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2015   12:05

0

146

Očekuje se privatizaciju sedam važnih preduzeća

Sertić je, prilikom obilaska fabrike maziva FAM i Trajal koorporacije u Kruševcu, rekao da je to predviđeno i dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (84, MMF).

Govoreći o fabrici FAM, ministar je istakao da je ona dovedena na ivicu propasti tokom prethodne privatizacije te firme koja je bila u vlasništvu Nibens grupe.

On je naveo da dug FAM-a iznosi 45 miliona evra od čega su 40 miliona evra stari dugovi, a 17 miliona evra kamate.

Istakavši da FAM duguje jedan deo državi, a drugi deo komercijalnim poveriocima, ministar je najavio da će u narednih mesec dana paralelno sa pripremom plana reorganizacije za to preduzeće biti obavljeni razgovori sa velikim poveriocima FAM-a.

Sertić je istakao da su na današnjem sastanku sa rukovodstvom FAM-a dogovoreni jasni rokovi za pripremu unapred pripremljenog plana reorganizacije ocenjujući da za tu firmu stečaj nije rešenje jer na taj način ne bi uspela da se naplate potrživanja.

On je kazao da ta fabrika trenutno uspešno plaća sve aktuelne obaveze i da može da ima održivo poslovanje i da ima sjajnu tehnologiju.

Govoreći o Trajal koorporaciji Sertić je naveo da je dug te kompanije oko 130 miliona evra podsetivši da je nakon raskida privatizacije sa stranim partnerom tadašnje rukovodstvo kompanije uspelo dosta da uštedi i smanji rashode, kao i da povrati poverenje kupaca.

On je najavio da će dve od ukupno četiri fabrike iz sastava Trajal koorporacije biti privatizovane.

Preostale dve iz namenske industrije su važne za odbrambeni sistem zemlje i one će, kako je rekao, 'u drugom poslovnom ambijentu biti ponuđene na tržištu'.

Ministar privrede je podsetio da ove dve kruševačke fabrike spadaju u grupu 17 strateških preduzeća za koje je do kraja maja sledeće godine produžen rok za zaštitu od poverilaca.

Sertić je rekao da to ministarstvo vodi intezivne razgovore sa rukovodstvom svakog od tih preduzeća i da će od njih tražiti konkretne planove za njihov izlazak iz teške situacije.

On je najavio da će već sledeće nedelje nastaviti razgovore sa čelnicima još jedne grupe tih preduzeća.

Generalni direktor Trajal korporacije Miloš Nenezić rekao je da je sadašnje rukovodstvo firme uspelo, posle raskida privatizacije, da vrati kompaniju na tržište istakavši da proizvodnja raste, kao i izvoz proizvoda Trajal korporacije.

On je rekao da dug firme treba da bude vraćen tako što će se jedan deo platiti, deo namiriti od prodaje imovine, kao i da će se jedan deo rešiti kroz privatizaciju, a deo tako što će se pregovarati sa poveriocima o smanjenju ili otpisu duga.

Nenezić je potvrdio da će dve fabrike Trajala iz namenske industrije pripasti u nadležnost Ministarstva odbrane, a da će za preostale dve biti pronađen strateški partner, koji će omogućiti dalji razvoj preduzeća.

On je rekao da postoje investitori koji su zainteresovani za Trajal, ali zbog pregovora nije želeo da otkriva detalje o tim investitorima.

Nenezić je naveo da u Trajal korporaciji u Kruševcu trenutno radi 1.244 radnika istakavši da je kroz socijalni program firmu napustilo 297 radnika, da je u planu kroz drugi socijalni program da ode još njih 77, kao i da je 75 radnika otišlo u penziju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva