:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Maj 27, 2019   14:48

0

222

Od 1. jula preko e-Uprave nove vozačke dozvole

U narednih mesec i po dana u Kragujevcu će početi izgradnja drugog državnog "Data centra" površine deset hiljada kvadratnih metara vrednog 30 miliona dolara, najavio je direktor vladine kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović. 

Jovanović je pored ovog projekta najavio još pet novih projekata čija će realizacija početi tokom juna i jula meseca ove godine.

Od 1. jula građani će moći da preko portala e-Uprave naruče nove vozačke dozvole koje će im zatim stizati poštom na kućnu adresu.

Govoreći o početku izgradnje državnog data centra u Kragujevcu, Jovanović je istakao da je reč o kapitalnom infrastrukturnom projektu elektronske uprave koji podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka koji će biti pet puta veći nego onaj koji postoji u Beogradu.

U tom centru, kaže, biće mesta i za komercijalne sadržaje, pa Jovanović očekuje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

"Sledeći projekat je akcija instaliranja posterminala na šalterim jedinica lokalne samouprave koju ćemo zajedno sa Naledom promovisati u smislu takmičenja lokalnih samouprava u pružanju bezgotovinskog načina plaćanja", rekao je Jovanović.

Treći projekat, kaže, je uključivanje nove 32 inspekcijske službe u projekat e-Inspektor.

"Do kraja juna u ovaj sistem uvodimo nove 32 inspekcijske službe", što će u zbiru činiti 36 inspekcija koje koriste jedan informacioni sistem, a plan je, dodaje, da se još sedam inspekcija uvede u ovaj veliki informacioni sistem.

"e-Upis za đake prvake" 

Kada je u pitanju e-Upis već je obezbeđeno da roditelji za đake prvake ne moraju da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu prilikom upisa u školu.

Jovanović najavljuje da će u julu mesecu kada bude upis u srednjim školama, ista ova usluga biti obezbeđena i za srednjoškolce kao i za upis studenata na Beogradski univerzitet.

Takođe, kreće akcija i formiranje dve nove usluge u saradnji sa MUP-om, dostava vozačkih dozvola na kućnu adresu i poručivanje uverenja o nekažnjavanju putem portala e-Uprava.

"Po vozačku dozvolu nećete morati da idete na šalter policijske stanice već će preko pošte stići na kućnu adresu", kaže Jovanović.

Drugi projekat u saradnji sa MUP-om je naručivanje putem e-Uprave uverenja o nekažnjavanju, kojih se godišnje u našoj zemlji izda oko 1, 7 miliona.

Biće omogućeno da se putem portala e-Uprava poruči ovo uverenje i da ono građane sačeka u policijskoj stanici, što kako ističe, znatno štedi vreme i novac građana.

Jovanović je govoreći o informatizaciji rada inspektora u Srbiji rekao i da će u narednom periodu 1.000 inspektora dobiti nove laptopove.

Podsetio je i na projekte koji su realizovani u prethodnom periodu poput "Bebo dobro došla na svet", "e-Vrtić", zatim pokretanje portala otvorenih podataka i druge.

Takođe, rekao je da će se u narednom periodu raditi i na projektu formiranja e-zdravstvenih kartona.

Navodi da je na portalu e-Uprava građanima dostupno više od 1.000 usluga, a da ovaj portal beleži milion registrovanih korisnika.

Izvor: Танјуг

e-upravavozačke dozvole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva