:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2021   11:27

0

148

Od danas i digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU

Digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU pravilima od danas je dostupan građanima Srbije, putem portala eUprave.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će tokom vikenda biti puštene dve mobilne aplikacije - za očitavanje QR koda i čuvanje podataka o sertifikatima.

"Popunjavaju se samo osnovni podaci koji se odnose na to koji je broj pasosa, gde je izdat i mejl gde želimo da nam stigne digitalni zeleni sertifikat. Saglasimo se da Institut za javno zdravlje obrađuje podatke i podnesemo zahtev", pojasnio je Jovanović za TV K1.

Kako je rekao, koliko doza vakcine smo primili, onda će u tom mejlu doći toliki broj dokumenata.

"Ako se desi nešto novo, u smislu da se primi neki novi test, ili ako se primi neka nova doza vakcine, onda će svi ti dokumenti doći putem mejla", dodao je Jovanović.

Pored toga što će olakšati putovanja, novi zeleni sertifikat, koji će priznavati i države EU, omogući će građanima da posećuju sva ona mesta u EU za koje je potrebna kovid potvrda, što ranije nije bio slučaj.

Jovanović je naveo da se u digitalnom zelenom sertifikatu nalaze sve vakcine koje su dostupne u Srbiji, uključujući i modernu.

"Savetujemo građanima da ne nose ovaj papir samo za treću dozu, jer se različito tumače ti dokumenti u drugim zemljama, tako da je dobro da sve dokumente koji dobiju na mejl, nose sa sobom", poručio je Jovanović.

On je rekao i da je usluga dostupna i za strane državljane, te da će od danas državljani EU kada dolaze u Srbiju, moći svoj digitalni zeleni sertifikat da pokažu našim inspektorima.

"Neće imati nikakvih problema da uđu u Srbiju, da se kreću u zatvorenim prostorima. Mogu da čuvaju u pdf-u, mobilnoj aplikaciji koja će biti dostupna tokom vikenda, a mogu i da nose papir", rekao je Jovanović i dodao da će naredne nedelje usluga biti dostupna i u poštama Srbije.

Izvor: Танјуг

EUdigitalni sertifikatkovid propusnicekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva