:

:

TV Most

Foto: Ilustracija

clock

Oktobar 15, 2018   10:07

0

222

Od danas na pumpama - potpuno nove oznake za gorivo

Od danas nov način obeležavanja derivata na našim benzinskim pumpama. Etikete za benzin okrugle, za dizel kvadratne, a TNG u obliku romba.

Na pumpama u Srbiji danas bi trebalo da počne primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. 

Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "bregzita". 

"Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom", kaže, za Večernje novosti Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. 

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel. 

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva