:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2019   10:00

0

209

Od danas u oficijalnoj upotrebi Republika Severna Makedonija

Nakon ratifikacije Protokola o prijemu Severne Makedonije u NATO u grčkom parlamentu oficijalno stupa na snagu primena novog imena države Republika Severna Makedonija, prenosi a1on.mk.

Makedonska vlada je informisala Interresorku grupu koja treba da pripremi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti, a u roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva će promeniti table s novom imenom države - Republika Severna Makedonije.

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku, jer, kako je nedavno izjavio portparol vlade Mile Bošnjakovski, Albanci čine 20 odsto stanovništva na državnom nivou.

Preporuke za promenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, a sektore i službe za odnose so javnošću pri državnim i javnim institucijama će dobiti smernice za upotrebu novog ustavnog imena.

Koliko će koštati ovaj proces, iz makedonske vlade za sada ne otkrivaju, ali kažu da će se to znati kada ceo postupak bude završen.

Promena ustavnog imena Makedonije usledila je nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe i njegove ratifikacije u grčkom i makedonskom parlamentu. Nakon 27 godina spora sa Grčkom, Makedonija je promenila svoje ime od "Republika Makedonija" u "Republika Severna Makedonija".

Nakon razrešenje višedecenijskog spora oko imena, prošle srede u Briselu je bio potpisan i Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u NATO od strane ambasadora 29 zemalja-članica Alijanse.

Izvor: Танјуг

Republika Severna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva