:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2020   15:50

0

21

Od oktobra veće školarine na tri fakulteta

Na tri fakulteta u Beogradu školarine će biti povecane od 1. oktobra naredne školske akademske 2020/21godine, a fakulteti su za korekcije cena danas dobili saglasnost Senata Univerziteta u Beogradu.

Fakultet Bezbednosti povisio je školarinu sa 106.900 na 118.200 dinara, Fakultet za fizičku hemiju sa 69.000 na 75.000 dinara, dok je Matematički povećao na jednom studentskom programu za 19.000 dinara.

"Povećana je školarina samo na smeru informatika sa 141.000 na 160.000 dinara, dok je za istu tu vrednost, spuštena na istom studentskom programu, na modulu profesor matematike i računarstva", objasnili su sa tog fakulteta.

Prema rečima prorektora Petra Bulata većina fakulteta zadržala je iste školarine godinama ili su one minimalno povećane.

"U okviru Beogradskog Univerziteta posluje 31 fakultet i školarine se na nekim nisu menjale godinama. Na primer Fakultet Bezbednosti ima iste školarine od 2010. godine. Mislim da ove korekcije stvarno nisu velike", kazao je Bulat.

On je naveo da su kvote za upis su na nivou prošlogodišnjih i kako kaže, u planu je da se ove akademske školske godine upiše 15.014 na osnovne integrisane akademske studije, oko 9.000 za master i oko 1.900 na doktorske studije. .

"Otprilike su dve trećine budzetska mesta. Na akademskim studijama 9.597 mesta smo planirali, ali videćemo šta će nam država odobriti. Za master smo planirali 4.102 budžetska mesta, a za doktorske studije 692 mesta", izjavio je proretkor.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu rečeno je i da mnogi fakulteti ulaze u proces akreditacije i da im ističe rok od šest godina i ukazano je da bi trebali da podnesu na vreme novi zahtev.

"Postoji zakonska obaveza od šest godina fakultetu kojem je data akreditacija, da program nastave u narednom periodu. Neki fakulteti nas nisu obavestili o produživanju, pa smo im prosledili mejl kako bi videli šta se dešava sa njihovom akreditacijom, kako ne bi zakasnili sa akreditacijom. Univerzitet u Beogradu neće upisivati studenete na neakreditovane programe", ocenio je Bulat.

Izvor: Танјуг

Beogradski univerzitetškolarine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva