:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2022   14:41

0

52

Od SAD 19,5 miliona dolara bespovratne pomoći za Srbiju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je amandmane kojima se Srbiji obezbeđuje 19,5 miliona dolara bespovratne pomoći sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom i v.d. direktorom misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Denijem Robertsonom.

Reč je o amandmanima 16 i 18, od kojih se prvi odnosi na funkcionisanja javne uprave dok će sredstva dodeljena po drugom amandmanu biti iskorišćena za konkurentniju tržišnu ekonomiju.

Kako je posle potpisivanja amandmana izjavila ministarka Jadranka Joksimović, radi se o delu pomoći od ukupno 105 miliona dolara, koliki je planirani paket pomoći USAID-a Srbiji do decembra.

Joksimovićeva je izrazila zadovoljstvo što se u redovnim vremenskim razmacima obnavlja strateški ugovor koji Srbija ima sa USAID-om.

"Ova agencija je dugi niz godina prisutna u Srbiji i ona strateski i finansijski pomaže u svim reformama koje su važne za naš evropski put i tako se SAD pojavljuju kao značajna podrška Srbiji na evropskom putu", rekla je Joksimovićeva.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil naglasio je da je cilj saradnje sa USAID-om da Srbija bude uspešna i da ostvari svoje ciljeve, a to znači da ima jaku privredu, jake institucije, dobre odnose sa susedima, pogotovu sada kada se suočavamo sa brojnim izazovima.

Izvor: RTS

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva