:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Januar 27, 2019   18:03

0

487

Od sutra u štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru na KiM

Zaposleni u javnom sektoru na Kosovu – njih oko 25.000 – najavilo je da će sutra stupiti u štrajk tražeći veće plate, čime će se pridružiti štrajkačima zaposlenim u prosveti i zdravstvu, prenosi Radio Kontakt Plus pozivajući se na prištinske medije.

Naime, zaposleni u kosovskom javnom sektoru procenjuju da nisu tretirani ravnopravno u Nacrtu zakona o platama te zahtevaju izjednačavanje.

Murselj Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je da će, ako ne budu dobili pisanu odluku o ispunjavanju njihovih zahteva od Vlade, u ponedeljak početi štrajk.

„Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako se naši zahtevi za izjednačavanje plata ne ispune, onda smo prisiljeni da štrajkujemo. Mi kao sindikat ne možemo ih spreciti“, izjavio je Murselj Zimberi, a prenosi „Gazeta ekspres“.

Štrajku ce se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopštio predsednik sindikata javne administracije, Ndue Kaljaj.

„Iskreno, toliko smo ignorisani, tako da je jedini način da se ispune naši zahtevi, kao što rade i druge kategorije, štrajk“, izjavio je Kaljaj.

Oko 500.000 učenika i studenata na Kosovu ostalo je 24. januara kod kuće jer je štrajk prosvetara, koji traže za 30 odsto veće plate, ušao u drugu nedelju, preneo je Rojters.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom su zapretili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru Ramušu Haradinaju – sa 1.443 na 2.950 evra – takođe je razgnevilo neke zaposlene u javnom sektoru, napominje Rojters.

„Prvi korak koji će vladini zvaničnici napraviti jeste povećanje plata samima sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bedi“, rekla je Kadire Prenići, nastavnica u osvnovnoj školi u Prištini.

Njena plata bi se povećala, navodi britanska agencija, na 621 evro sa 478 evra mesečno ukoliko se zadovolje zahtevi štrajkača – što je skoro dvostruko više u poređenju sa platom od 370 evra u privatnom sektoru na Kosovu, gde je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Rojters ukazuje da je prosečna plata u javnom sektoru na Kosovu 520 evra mesečno.

Rud Vermelen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu, kaže da bi povećanje plata od 30 odsto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 odsto, u poređenju sa rastom od četiri odsto 2018.

Rojters ocenjuje da veći privredni rast ne bi povećao životni standard kosovskih građana i napominje da zbog korupcije i političke nestabilnosti većina stranih investitora zazire od Kosova otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

Izvor: Танјуг

KiMštrajk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva