:

:

TV Most

clock

April 18, 2020   22:57

0

157

Od utorka policijski čas od 18.00 sati, u maju otvaranje fabrika, hotela, teretana, restorana, tržnih centara...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će se ići na ublažavanje mera protiv korona virusa, a prva je skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova.

Za penzionere biće obezbeđen period od 18 do 01 čas posle ponoći.

"Utorak, petak i nedelja, po pola sata", kaže predsednik.

Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu.

Od utorka se, kaže, otvaraju sve zanatske radnje, a sve druge radnje od 27. aprila.

Vučić je, za TV Pink, rekao da je prva mera skraćenje policijskog časa za jedan sat, i on će trajati ubuduće od 18 do 5 sati.

"Ostavljamo sat vremena duže za prodavnice i apoteke, da mogu da rade. Važan sat dajemo više za rad, ne ugrožavajući ono što smo uradili", objasnio je on.

Za penzionere će od 18 do 1 sat od ovog utorka, utorkom, petkom i nedeljom biti uvedena mogućnost za polučasovnu šetnju.

"Penzioneri će od 18 do 01 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama", objasnio je Vučić dodajući da će ostati dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere.

"Ako ne bude došlo do rasta novozaraženih u procentima, a testiraćemo više, onda će se od sledećeg ponedeljka, ako ne bude dodatnih problema kao što je bilo u Nišu, ići da svakog dana penzioneri dobiju po pola sata za šetnju", najavio je on.

Vučić je kazao da je sada, iako nije ranije bio optimista, uveren da su naše bolnice u stanju da prihvate sve bolesnike.

"Naročiti što dolaze nešto lakši slučajevi nego na početku. Na početku smo imali samo teže slučajeve koji su išli na Infektivnu kliniku, na Dragišu Mišović", dodao je on.

Građevinari od utorka punom parom, i otvaranje radnji

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade "punom parom", a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji, potom i ostalih, najavio je on.

Vučić je rekao da se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.

Vučić je rekao će građevinari od utorka moći da krenu da rade "punom parom", i u visokogradnji i u niskogradnji, ističući da u Srbiji ima mnogo projekata.

On je najavio i da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovca.

"Krenućemo da radimo punom parom da bismo našim investicijama uspeli da sačuvamo viši nivo BDP nego što je rekao MMF, a MMF je rekao da ćemo da budemo najbolji u Evropi", rekao je Vučić.

Od utorka će početi i otvaranje gotovo svih zanatskih radnji, vulkanizerskih, automehaničarskih, hemijsko čišćenje, obućari, krojači, prodavnice automobila, bicikla, tehničke robe i građevinskog materijala.

Očekuje da će druge radnje do 300 metara kvadratnih, biti otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa korona virusom bude dobra.

"Ako krene lošije, povući ćemo mere", rekao je Vučić.

Kako kaže, ideja je da frizerski saloni, saloni lepote, teretane, budu otvoreni od 4. maja.

Otvaramo restorane i kafiće između 4. i 11. maja

On je najavio da će restorani i kafići biti otvoreni u periodu između 4. i 11. maja, ali da će morati da se poštuju mere za sprečavanje virusa.

"Očekujemo za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, konotrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvaranje između 4. i 11 . maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi", rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje kada se to radi na otvorenom, gde takođe mora da postoji socijalna distanca.

Vučić je rekao da kada je reč o profesionalnim sportistima tu postoji možda najviše nedoumica, jer je za njih neophodno da se urade sistematski pregledi i skininzi i o tome će, kako kaže, lekari da govore.

"Posebni su uslovi za njih, za sve to smo mislili iza 27. aprila, ali moraće da bude posebna zaštita. To znači da imaju maske ili rukavice ili dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazima u svoje radnje".

Vučić kaže da se svakog dana prati čitava situaciju.

Kaže da će sve to biti ako bude sve išlo kako je dana i da je to što je danas bilo sedam mrtvih zbog onog što smo imali u prethodnom periodu.

Ipak, dolazi mnogo manji broj teških slučajeva, istakao je on.

Predsednik je zahvalio Željku Mitroviću i Miodragu Kostiću što su se njihove kompanije odrekle pomoći i novca u korist države.

Svaka čast, to je ogromna stvar za našu zemlju i beskrajno sam im zahvalna što su takav potez napravili, pošto su nam time, državi, uštedeli oko 6,5 miliona evra.

Fabrike počinju da rade 4. ili 11. maja

Najavio je da će fabrike početi da rade od 4. Ili 11.maja.

"Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo", poručio je on.

Rekao je da neki koji imaju obezbeđenu socijalnu distancu mogu da krenu već 27. aprila.

Razmatraćemo delimično otvaranje aerodroma posle 1. maja

Razmatraćemo delimično otvaranje aerodroma posle 1. maja, najavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

"Razmatraćemo to sa delimičnim otvaranjem međugradskog saobraćaja, sa delimičnim otvaranjem restorana, kafića i drugog, ako sve bude u redu", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da to moraju lekari da odbore, jer se oni pitaju za procenu epidemiološke situacije.

Hvala patrijarhu, dobrom čoveku, shvatio koliko je život važan

Predsednik Vučić je izjavio večeras da je zahvalan patrijarhu SPC Irineju na razumevanju zbog mera koje je država preduzela, u cilju sprečavanja širenja virusa korona, za vreme vaskršnjih praznika.

“Hvala patrijarhu, dobrom čoveku, koji je razumeo koliko je život za Srbiju važan”, rekao je Vučić za TV Pink.

Predsednik je istakao da razume vernike, da i sam zna šta je Vaskrs, ali da je siguran da je pronađen najbolji ugao.

“Bez svađa, sukoba i suprotstavljanja da kažemo da nećemo nikoga da diramo, ali da zamolimo ljude da ostanu kod kuće i da sačuvamo živote”, rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

Vučićkoronaviruspolicijski časkafićifabrike
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva