:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2015   12:05

0

130

Od početka godine oko 200.000 ušlo u Srbiju

Stefanović je u Jutarnjem programu TV Pink ukazao na blago povećanje broja migranata koji se stabilizovao na između 4.000 i 5.000 ljudi dnevno i da je oko 540 osoba izrazilo nameru da započne proceduru za azil u Srbiji od početka godine.

Povodom današnjeg Petog Beogradskog bezbednosnog foruma, posvećenog temi "Može li Evropa redefinisati sebe?", Stefanović je rekao da je potrebno sagledati budućnost, šta će se dešavati za šest meseci, godinu ili pet godina i koliko dugo Evropa može da trpi ovoliku migraciju ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da se Srbija ponaša kao organizovana država i da nijednom od migranata ništa ne nedostaje i da nije imao nikakvu neprijatnost u Srbiji.

Stefanović je najavio da se radi na proširenju kapaciteta i povećanju kolektivnog smeštaja, odnosno prihvatnog centra u Krnjači, u Beogradu.

"Spremamo se za zimu", rekao je Stefanović i dodao da je izgrađen novi centar na severu u Vojvodini i da se pojačavaju kapaciteti kod Subotice, u Somboru i kod Šida.

"Ne možemo primiti u Srbiju 100.000 ljudi. Prosto, nemamo ih gde", rekao je Stefanović i dodao da to zna zapadna Evropa i da Srbija čeka da se pronađe rešenje.

Na pitanje o pretnjama Hrvatske o hermetičkom zatvaranju granice, Stefanović je odgovorio da je to "šuplja pretnja" i da Srbija od Hrvatske sluša u poslednjih nekoliko meseci ono što ne bi očekivala od države članice EU.

Stefanović je dodao da je Srbija u sporu sa Hrvatskom pokazala da je u pravu, a da se EU ne snalazi najbolje u ovoj krizi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva