:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 11, 2015   10:02

0

129

Od ponoći primena sporazuma o osiguranju vozila

Sporazum podrazumeva da će vozila registrovana na Kosovu moći da pređu na teriroriju centralne Srbije sa polisom osiguranja MTPL, dok će za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu biti dovoljna polisa osiguranja koja važi za Srbiju.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebao je da stupi na snagu 24. jula, mesec dana od njegovog postizanja, ali je odložen, a Beograd i Priština su za odlaganje krivili jedni druge.

Kako su ranije javili pojedini kosovski mediji, MTPL za Srbiju koštaće isto kao i za Makedoniju, što znači, u zavisnosti od kategorije vozila, oko 40 evra za putnička vozila, a građani Kosova više neće morati da plaćaju probne tablice pri ulasku u Srbiju.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici da je dogovor o osiguranju vozila jedan od onih sporazuma za koji su građani najviše bili zainteresovani.

Razlog za to je, po oceni Jevtića, ekonomske prirode i građani su sa radošću primili vest o ukidanju dodatnog osiguranja vozila i to da će biti plaćano na godišnjem nivou, odnosno da se neće plaćati kao ranije.

"Nadam se da će se večeras krenuti u primenu dogovora onako kako je predviđeno, tražili smo od predstavnika EU da izađu sa detaljima te primene i pitanje koje građani postavljaju kako će se ići sa RKS tablicama je nešto što treba da se zna", rekao je Jevtić.

On je dodao da veruje da će dogovor o osiguranju vozila, koji će sprečiti dodatne finansijske izdatke građanima, smanjiti proceduru na prelazima i smanjiti gužve.

Jevtić takođe veruje da neće biti dodatnog odlaganja.

"Ovoga puta je dogovoreno ono što je bilo nejasno prethodnog puta, ostaje da vidimo večeras u ponoć šta će se događati i još jednom pozivam Evropsku komisiju da izađe sa detaljima primene dogovora o memorandumu o osiguranju vozila", kazao je Jevtić.

Građani Kosova su do sada za ulazak u centralnu Srbiju plaćali oko 100 evra za osiguranje svojih vozila za mesec dana, dok se obrnuto, za ulazak na Kosovo, plaćalo oko 40 evra za dve sedmice.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva