:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2024   10:54

0

46

Odalović: Kurti tri godine blokira Radnu grupu za nestala lica, to je poražavajuće

Tri godine je blokiran rad Radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine i to isključivo namerom Aljbina Kurtija da zaustavi proces kojim smo pre toga napravili značajne rezultate, to je poražavajuće, ali ne mogu da odustanem od bavljenja poslom na traženju istine o nestalima, nevažno koje su nacionalnosti i vere, poručio je u novom izdanju podkasta Kontekst Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije.

Odalović kaže da Aljbinu Kurtiju smeta Radna grupa za nestale, jer njeni članovi rade vrlo transparentno i čisto.

"Ne mogu da se ne bavim poslom oko nestalih lica zato što Kurti kaže da sam ja Gebels ili Gering. Kurti je zaustavio proces traženja nestalih. To je ponižavajuće i poražavajuće, ali ja ne mogu da se pomirim s tim. Samo neću načinom kako to rade Kurti i njegovi saradnici. Kurti je to iskoristio da blokira dijalog. On blokira radnu grupu, ali ja sad idem u Dubrovnik na sastanak, tamo će biti njihov predstavnik Hoti i njihova delegacija. Za mene su sve porodice nestalih jedno, i na srpskoj i na albanskoj strani. Izgradili smo most, spojili smo porodice. Porodice se sastaju i u Beogradu i Prištini. To što Aljbinu Kurtiju nestali nisu prioritetna tema je druga stvar. Srbija se drugačije odnosi", napominje Odalović. 

Odlukom Prištine njemu je zabranjen ulazak na prostor Kosova.

"Tri godine to traje, zabranjuju mi ulazak na Kosovo. To je moja privatna agonija. Ne daju mi da obiđem grob oca, da odem na sahrane rođacima. Ne mogu da obiđem prijatelje, među njima i Srbe i Albance. To mi Kurti ne da. Sa Lajčakom sam razgovarao i rekao mu, ako imaju bilo šta protiv mene neka pokrenu postupak, odazvaću se i doći ću u Prištinu. Nemam problem da sednem preko puta bilo kog njihovog tužioca", naglasio je Odalović. 

Posebno je istakao činjenicu da aktuelna kosovska vlast uopšte ne želi da govori o srpskim žrtvama.

"Moramo da imamo isti odnos prema onima koji su zločine činili. Da se oslobodimo tog tereta, koji ima između ostalog i tu konotaciju da u Prištini niko ko je na javnoj sceni ne govori o srpskim žrtvama, a nesporno je. Da li je neko govorio u Prištini o porodici Šutaković, tu porodicu smo našli 2018. u jednom bunkeru kod Đakovice, gde su klasičnom egzekucijom koju je obdukcija pokazala, ubijeni otac, majka i tri maloletna srpska deteta. Niko nikada o tome nije pokrenuo istragu. Ili da krenemo od rudara u Belaćevcu, događaja u Klečki, Likovcu… Kosovsko društvo mora da sazri. Neće moći daleko da dobace dok se ne suoče s ovim. Aljbin Kurti nije spreman da prihvati da je OVK počinila zločine. Mogu da razumem da ima otpora prema Srbiji, vojsci, policiji, Vučiću, Dačiću, to je politika. Ali kada to razgrnemo treba da pogledamo šta je bilo u našem dvorištu. Najveći posao u vezi sa nestalim licima mi smo napravili. A, više od 400 Albanaca je ubijeno posle juna 1999. godine u njihovim političkim obračunima", rekao je Odalović.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva