:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2019   15:05

0

233

Odalović: Pojedine zemlje odlukama obesmislile Interpol

Generalni sekretar MSP Veljko Odalović izjavio je da očekuje probleme kada je reč o slučaju Tomora Morine koji je uhapšen u Severnoj Makedoniji po Interpolovoj poternici Srbije i čije izručenje traži naša zemlja.

"Verovatno će biti problema iz razloga što su neke vlasti u neposrednom okruženju u kandžama albanskih partija koje nekima daju podršku i učestvuju sa njima u vlasti, tako da je možda sada problem ako oni budu insistirali, a već čujemo najave od pojedinih političkih stranaka da će učiniti sve da se ne izruči osumnjičeni", rekao je on za portal Happy TV.

Kako je istakao, "dsadašnjim odlukama pojedine zemlje su obesmislile ono što Interpol treba da radi". Na pitanje da li Srbija ima mehanizme kojima može da pritisne članice Interpola na saradnju, u ovom slučaju Severnu Makedoniju, da izruči Morinu, on je rekao da je ponižavajuće kako se gubi smisao i karakter takvih institucija jer ne rade svoj posao, već puštaju i ne procesuiraju zločince za koje postoje konretni dokazi.

"To je posao koji treba da rade. Nažalost, pokazalo se da su mnoge zemlje Interpolove poternice same dezavuisale, obesmislile time što neke ljude koji ili su osuđeni ili za njih postoje dokazi za optužnice za zločine, nije zatvarala. I ako ih pronađu i identifikuju, oni ih puste.

To je ponižavajuće jer se gubi smisao i karakter takvih institucija", rekao je Odalović. On je podsetio i na slučaj Ramuša Haradinaja koji je bio zadržan u Francuskoj i za kojeg je Srbija priložila brojne dokaze. Dodao je da ni oni nisu rekli da Haradinaj nije kriv nego da smatraju da ne bi imao pravično suđenje u Srbiji. Povodom zajedničkih diplomatskih predstavništava Albanije i privremenih vlasti u Prištini, Odalović je ocenio da je to neprihvatljivo najavio da će se Srbija boriti legalnim instrumentima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. "Za nas je to apsolutno neprihvatljivo.

Mi teritoriju Kosova i Metohije ustavno ili kako god hoćete smatramo svojom i bilo kakvo ukidanje granica i ono što najavljuju, stavranje nekih zajedničkih država ili prostora, ne možemo nikako da podržimo niti to prihvatamo. Protiv toga borićemo se legalnim instrumentima, to je SB UNoji je u ovom trenutku najmerodavniji, jer je teritorija KiM i dalje pod mandatom UN i dalje važi rezolucija 12 44 važi", rekao je on.

On je upozorio da ako se ne reaguje na ovakve stvari i pojave na zapadnom Balkanu postoji ozbiljna opasnost da one dobiju širu dimenziju. "Podsećanja radi, karta velike Albanije, obuhvata i deo Grčke, deo Makedonije, prostore Kosova i Metohije i jedan deo centralne Srbije, kao i deo Crne Gore.

Ono što posebno treba da brine u mapi velike Albanije se nalaze dva glavna grada dve susedne države, Skoplje i Podgorica", rekao je on. Nije samo pitanje Srbije da na ovakve stvari reaguje, ovo je kompleksnije i globalnije pitanje, za posebnu brigu jer, kako navodi, stvaranje jedne takve države na ovaj način na koji misle da urade je ozbiljan izazov za evropsku zajednicu, za sve.

"Bojim se da posle to više ne mogu da kontrolišu. Bolje je da se to u ovom trenutku spreči, ne samo zbog Srbije, već zbog šire evropske zajednice", rekao je Odalović.

Izvor: Танјуг

OdalovićMorinaInterpolSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva