:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2019   13:11

0

239

Odalović: U toku identifikacija 400 tela Srba žrtava "Oluje"

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas je u toku identifikacija oko 400 lica, žrtava u akciji "Oluja" i da je gotovo izvesno da su to Srbi.

Kao komisija Republike Srbije, Odalović ističe da su prisustvovali ekshumaciji oko 1.200 lica i da je 800 tela identifikovano.

"Što se tiče ''Oluje'' i grobnica koji smo mi do sada pronašli, na oko 1.200 ekshumacija smo prisustvovali kao komisija Republike Srbije. Mi smo do sada 800 tela identifikovali, još oko 400 tela je u postupku, i izvesno je da su to Srbi, nemamo dilemu. Treba više volje, treba više dinamike. Činjenica je da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao. Međunarodna zajednica ima veliki teret i ogromnu odgovornost", rekao je Odalović gostujući na TV Hepi.

On kaže da se ne sme nikada zaboraviti da je zona u kojoj se dogodio pogrom, odnosno "Oluja" bila zona pod mandatom Ujedinjenih nacija.

" UN nisu sprečile taj pogrom. Drugi pogrom koji je istih ili sličnih razmera desio se na prostoru Kosova i Metohije i opet u vreme mandata međunarodne misije UN. Zato je njihova odgovornost najveća, zato su oni odgovorni, da ovo što se desilo tada isprave", ističe Odalović.

On je naveo da je 72 odsto slučajeva nestalih lica rešeno.

"Ono što nas dovodi u ponekad delikatnu situaciju je to da zbog dinamike i sporosti rešavanja ove problematike kada razgovaramo sa porodicama ne znamo šta da im kažemo", objašnjava Odalović.

Veljko Odalović je dodao da je mali broj novih informacija koje mogu da budu od pomoći.

On apeluje da svi izvori, sve arhive, sva dokumentacija koja može da pomogne, budu dostavljeni telima koja se bave ovom problematikom.

"Želimo da učinimo dodatne napore da pretragama i arhiva Haškog tribunala, arhiva međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija koje su bile na prostorima bivše Jugoslavije da pokušamo da dođemo do novih informacija".

Odalović naglašava da Srbija poklanja veliki značaj na unapređenju bilateralne saradnje, ali da i dalje postoje poteškoće u odnosima sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom kada je ova oblast u pitanju.

On ističe da postoji razmena informacija i postupanje po zahtevima jedne ili druge strane, da se sarađuje sa njima po našim zahtevima, ali i da stižu zahtevi i od Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Problem je kaže što su brojne lokacije koje su najavljene i koje su tražene da se provere za sada još neproverene.

Takođe brine i to što kada su u pitanju mandati na prostoru Kosova i Metohije, ranije je postojalo aktivno učešće i prisustvo i direktne nadležnosti u ovoj problematici i Umnika i Euleksa, a sada se sve to odlukama međunarodnih institucija polako gasi i smanjuje.

"Sve više smo upućeni da sarađujemo sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija jer se veliki broj nadležnosti nažalost prenese selektivno na njih".

Veliki problem je i to što su za preko 4.000 tela koji se nalaze u mrtvačnicama širom prostora bivše Jugoslavije, pronađeni su posmrtni ostaci, ali nema identifikacije.

Na teritoriji Srbije je ekshumirano 1.383 posmrtna ostatka, 900 su izmeštena tela kosovskih Albanaca i skoro 99 posto identifikovano je i predato preko Umnik-a porodicama.

Drugi deo odnosi se na 1991. i 1995. godinu, kada su rečnim tokovima Save i Dunava, doplovila 483 tela.

"Kasnije smo sva ta tela sa predstavnicima komisija i iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine ekshumirali, uzeli uzorke i preko 300 tela do sada identifikovali i predali. Preko 150 predato je BiH, 101 Republici Hrvatskoj, a deo je sahranjen u Srbiji", rekao je Odalović.

Izvor: Танјуг

Odalovićidentifikacija tela"Oluja"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva