:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2023   16:33

0

130

Odalović: ZSO će omogućiti da Srbi ispune neka kolektivna prava

Predsednik Komsije za nestala lica Veljko Odalović kaže da Zajednica Sprskih opština treba da obuhvata već postojećih 10 opština u kojima žive Srbi i da omogući direktan kontakt sa vlastima u Prištini. 

Odalović je rekao za T a n j u g da ga iznenađuje što se sve više stranaka i pojednica javlja da komentariše formiranje ZSO.

Ističe da je to proces koji traje i da to nije ništa novo, da je deo Briselskog sporazuma koji je potpisan još pre 10 godina, a kojem je prethodilo još desetak posebnih sporazuma

"Ukoliko se vratimo doći ćemo do Rezolucije 1244 u kojoj je u suštini zapisano da se mora obezbediti suštinska autonomija narodu koji živi na Kosovu, ali se suverenitet i teritorijalni integritet tada Savezne Republike Jugoslavije ne dovodi u pitanje", kaže Odalović, komentarišući šta je sve prethodilo ZSO i na šta se ona odnosi.

"ZSO je deo Briselskog sporazuma, to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa i ZSO je bila suština tog sporazuma, da se pomognu  neke teme koje su tada identifikovane", kaže Odalović. 

"Ahtisari je svojim planom, koji je temelj ustava samoproglasane kosovske države definisao jasno i tada su popisane opštine koje treba formirati, a formirano je šest opština i uz postojećih četiri, podigao se na 10 opština", kaže Odalović. 

On objašnjava da je ZSO zapravo nešto što obuhvata tih 10 opština, jer nije slučajno zapisano i nije Zakon o teritorijalno organizaciji samoproglašene države koji je formirao te opštine i uzuzeo albanska sela iz tih opština i ostavio da bude srpska većina. 

Ističe da je vodilja cele priče bila još ranije da Srbi izađu na izbore i osvoje lokalnu vlast tamo gde žive po kosovskim zakonima, pre svega na severu.

"ZSO je trebalo da funckcioniše da Srbi koji su bili u policijskim službama uđu u kosovsku policijsku službu i da službu obavljaju u srpskim sredinama, da brinu o javnom redu i miru i bezbednosti", kaže Odalović odgovarajući na pitanje prisustva sprske policije u kosovskoj vlasti. 

Odalović dodaje da ZSO treba da vežemo za dokument koji treba da potpišu obe strane i Beograd i Priština, jer Beograd nema problema sa svojim obavezama i zato je otpor Aljbina Kurtija i svih oko njega veći. 

ZSO će omogućiti da kroz nju Srbi ispune neka kolektivna prava i da taj dokument donosi novi kvalitet u oblastima kojima se mora postići sporazum, naravno gde će takođe biti crvenih linija. 

Izvor: T a n j u g

KiMOdalovićZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva