:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2019   14:29

0

189

Odata počast oslobodiocima Beograda

Povodom Dana pobede na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine održana je državna ceremonija odavanja počasti žrtvama Drugog svetskog rata.

Ceremoniju na groblju oslobodilaca Beograda je ispred Vlade Srbije predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Nakon što se upisao u Knjigu žalosti, Zoran Đorđević je rekao da se svake godine 9. maja na Groblju oslobodilaca Beograda odaje počast svima onima koji su živote dali u Drugom svetskom ratu i koji su se žrtvovali za slobodu.

"Naša dužnost i obaveza je da zajedno s našim prijateljima i saveznicima dođemo i odamo počast svim žrtvama koji su dali svoje živote za našu slobodu, da ih nikada ne zaboravimo i obaveza je da to prenosimo i na dalja pokoljenja", istakao je Đorđević.

Dodao je da se ne sme dozvoliti da se fašizam ikada više vrati, navodeći da postoje i u našoj zemlji, ali i okruženju, "klice fašizma" koje pokušavaju da relitavizuju sve ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

"Pokušavaju i da ospore broj žrtava. Naša dužnost i obaveza je danas da budemo ovde, ali i da pričamo istinu, jer jedino tako naša pokoljenja će znati kakve smo žrtve imali", napomenuo je ministar i istakao da ni buduće generacije ne smeju dozvoliti da se tako nešto ponovi.

Vence na Spomenik oslobodiocima Beograda položio je i gradonačlenik prestonice Zoran Radojičić koji je istakao da je 9. maj izuzetno značajan datum koji se mora obeležavati uvek, jer predstavlja dan kada su heroji dali svoje živote kako bi se pobedilo jedno od najvećih zla u istoriji čovečanstva.

"Njihovom borbom i žrtvama dobili smo slobodu i mir - vrednosti koje su promenile i Srbiju i svet i Evropu. Moramo se podsećati na ovaj datum kako se takve zle sile više nikada ne bi pojavile", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su mir i sloboda neprocenjive vrednosti i naglasio da je srpski narod uvek bio na strani istine i pravde, bez obzira koliko ga to koštalo.

"I u ovom trenutku i uvek u istoriji ćemo biti na toj strani i dužni smo to i zbog žrtava kojima danas odajemo počast, a koje su dale svoje živote za slobodu i mir na ovim prostorima", naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio herojima Drugog svetskog rata koji su se borili protiv fašizma i izvojevali pobedu i poručio da je potrebno da se i naredne generacije sećaju tih ljudi i odaju im uvek počast koju su zaslužili.

Vence na Spomenik oslobodiocima Beograda položili su i predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a Srbije, predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana i građani, koji su se upisali i u Knjigu žalosti.

Izvor: Танјуг

oslobodioci Beograda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva