:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 08, 2019   15:11

0

242

Odbijen zahtev za održavanje mise u Blajburgu

Rimokatolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajurga zbog političke instumentalizacije tog događaja, saopšteno je danas iz te crkve.

"Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentaliziuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klagenfurtu monsinjor Engelbert Gagenberger.

Ovogodišnja misa u Blajburgu planirana je da bude održana 18. maja.

Lojbaško polje je proteklih godina bilo stecište proustaški orijentisanih Hrvata, na kojem su oni, uz ustaške simbole, kobasice i piće, kao sledbenici tog pokreta predvođenog Ante Pavelićem organizovali komemoraciju sa poginule.

U saopštenju se navodi da misa na Blajburgu šteti ugledu Rimoatoličke crkve.

"Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Rimoatoličke crkve i mogla bi s pravom da posluži kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Rimokatoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svetonazoru", navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Index.

Odluka o uskraćivanju dozvole doneta je, navodi se, nakon "temeljne analize" skupa od prethodne godine i "brojnih razgovora" između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije.

U tim razgovorima su učestvovali vernici hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnici austrijskih organa bezbednosti.

"Analiza mise 2018. je pokazala da uslov za davanje dozvole, koje je pre toga postavio biskup Svarc, u najvećoj meri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni", navodi se u saopštenju.

Austrija kritično prema skupu u Blajburgu

Iako se skup održava na privatnom posedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Rimokatoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, a na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Evropskog parlamenta.

Inače, nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz perioda Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Izvor: Танјуг

AustrijaHrvatstaBlajburg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva