:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2021   13:57

0

143

Odbijeni zahtevi Gucatija i Haradinaja za odbačaj optužnice

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je kao neosnovane zahteve branilaca Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, u kojima su tražili da sud odbaci optužnicu protiv njih, osporavajući njenu formalnu ispravnost i nadležnost tih veća da im sudi.

Istom odlukom sudija je odbacio i zahtev Haradinajevog branioca da se prekine taj postupak, a koji je sada već u završnoj fazi.

U svojim zahtevima branioci su tvrdili da se oni optužnicom, koja je potvrđena odlukom suda 14. decembra, terete za krivična dela koja nisu propisana zakonima Kosova, kao i da je ona puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i onemogućavaju da optužene da razumeju optužbe za koje se terete.

Međutim, sudija je zaključio da je potvrđena optužnica sadrži dovoljno jasne i konkretne činjenice na kojima se zasnivaju optužbe i krivična dela, uključujući i načine odgovornosti za koje se terete Haradinaj i Gucati.

Primedbe odbrane koje se tiču forme potvrđene optužnice sudija je takođe odbio.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su, kao predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati je u decembru negirao krivicu za optužbe koje ga terete, dok je Haradinaj odbio da se izjasni o krivici jer uopšte ne priznaje taj sud.

Obojica se nalaze u pritvoru u Hagu, od hapšenja na Kosovu 25. septembra 2020. godine.

Sudija je najavio da bi preliminarni postpak protiv njih - pred suđenje, trebalo da se okonča do 30. juna, kada će predati predmet sudskom veću koje će im suditi.

Terete se u četiri tačke optužnice za krivična dela:ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda, povreda tajnosti postupka.

Optuženi su da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, između ostalog i putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća, navodi se u pored ostalog u optužnici.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKHaradinajGucati
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva