:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2021   17:24

0

155

Odbor EP sutra o amandmanima i izveštaju o Srbiji

Spoljnoplitički odbor Evropskog parlamenta na sutrašnjem sastanku trebalo bi da glasa o amandamnima i izveštaju o Srbiji.

U kancelarijI izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika za Танјуг objašnjavaju da će se glasanje održati ”u dva bloka” s tim što će se u jutranjem terminu od 9 časova glasati o amandmanima i kompromisnim amandmanima, a zatim će se obaviti „konačno glasanje“ na tekst izveštaja u celini.

Navodi se i da će se zbog pandemije glasnje održati ”daljinskim putem”, a da bi konačni rezultati trebalo da budu poznati u sredu 24. februara.

Na nacrt izvešataja Vladimira Bilčika o Srbiji podneto je ukupno 385 amandamna, pri čemu su poslaničke grupe ”u načelu” dogovorile 38 kompromisnih amandmana.

Kompromisnim amandmanima poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u najvećoj meri traže da se u izveštaj unese ”pojačan rečnik” kad je reč o očekivanjima od Srbije na putu reformi i usklađaivanja sa EU standardima.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru tekst izveštaja o Srbiji bi u formi rezolucije EP trebalo da se usvoji na plenarnom zasednju koje će biti 24 i 25. marta u Briselu.

Rezolucije Evropskog parlemneta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju godišnje smernice i političke preporuke za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

Izvor: Танјуг

EUEPizveštaj o Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva