:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 02, 2019   17:13

0

55

Odbor osudio pritiske na predsednika države i članove Vlade

Odbor za kontrolu službi bezbednosti na sednici zatvorenoj za javnost izrazio je zabrinutost zbog načina ophođenja prema funkciji predsednika Republike i pozvao državne organe da reaguju.

Članovi Odbora oštro su osudili pritiske na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i druge funkcionere Vlade, navodeći da je "krajnje vreme da se stane na put govoru mržnje i crtanju meta na čelo najodgovornijih funkcionera u državi".

Na današnjoj sednici Odbor je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane.

Generalni inspektor realizovao je sve planirane zadatke u potpunosti i kvalitetno, ostvario potpunu saradnju sa direkcijama Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije, što je, po oceni članova Odbora, obezbedilo unapređenje kvaliteta, efikasnosti, zakonitosti i pravilnosti rada agencija.

U periodu koji je obuhvaćen izveštajem Generalni inspektor je u šest centara Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije sproveo nadzor nad primenom posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka iz nadležnosti direktora, Višeg i Vrhovnog kasacionog suda, pri čemu u primeni posebnih postupaka i mera, u koje je izvršen uvid, nisu zapažene nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

Posebni postupci i mere u nadziranim slučajevima primenjivani su na zakonit način u skladu sa propisanim procedurama.

Odbor je za naredni period planirao nastavak svojih redovnih aktivnosti radi sprovođenja nadzora i kontrole nad zakonitošću rada službi bezbednosti.

U tom smislu, članovi Odbora naglasili su da saradnja sa Generalnim inspektorom službi predstavlja značajan element civilne i demokratske kontrole nad radom službi Ministarstva odbrane, koji doprinosi daljem unapređenju zakonitosti i efikasnosti rada službi, te da će saradnja sa Generalnim inspektorom biti unapređivana u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je nakon sednice Odbora dostavljeno medijima.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva