:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2021   9:13

0

147

Odbrana bivših čelnika OVK zatražila da Tužilaštvo završi istragu 

Odbrana bivših čelnika OVK zatražila je da Specijalno tužilaštvo završi istragu ili da sudija odredi rok za sprovođenje istrage, prenosi Reporteri.

Tužilaštvo je na osmoj statusnoj konferenciji protiv bivših čelnika OVK saopštilo da će poštovati rok do 17. decembra za podnošenje preliminarnog spisa, ali je dodalo da i dalje ima isti stav u vezi sa istragom, ističući da je "odgovornost da nastavimo naš istražni mandat".

Gregori Kiho, advokat nekadašnjeg lidera OVK Hašima Tačija, rekao je da Tužilaštvo ne može da vodi istragu na neodređeno vreme.

"Zahtevamo da se istraga završi. Da li je dostavljanje preliminarnog spisa kraj ili će se nastaviti sa istragama za koje ne znamo koliko će trajati", upitao je on na osmoj statusnoj konferencija protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija koja je održana juče u Specijalizovanim većima u Hagu.

Njih Tužilaštvo tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tačijev advokat je rekao da istragu ometaju mere uvedene protiv pandemije, pa je rekao da bi puštanje optuženih iz pritvora olakšalo odbrani vođenje istrage.

Tokom konferencije, odbrana se žalila da Tužilaštvo ne poštuje rokove u vezi sa objavljivanjem materijala, bilo dokaznih ili oslobađajućih. Branioci su imali pritužbe i na materijale koji se odnose na svedoke koje Tužilaštvo traži da pozove na suđenje.

Odbrana bivših vođa OVK žalila se da sistem "pravnog toka rada", gde Tužilaštvo deli sa odbranom dokaze koje poseduje, ne funkcioniše kako treba.

Advokati bivših čelnika OVK rekli su i da je Tužilaštvo odlučilo da ne koristi oko 30.000 materijala, za koje je prvobitno rečeno da su dokazi, koje bi advokati mogli koristiti za pripremu odbrane klijenata.

Bivši lideri OVK su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine i izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMSpecijalni sud za OVKTužilaštvoistraga
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva