:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 24, 2021   16:25

0

122

Odbrana tražila da snimcima proverava transkripte svedočenja

Na današnjoj četvrtoj statusnoj konferenciji u procesu protiv nekadašnjih šefova tzv. OVK imovi odbrane, sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da audio i video snimci iz dokaznog materijala tužilaštva ne moraju da budu dostavljeni odbrani, ukoliko su transkribovani.


 

Sudija Nikolas Giju je istakao da snimci mogu budu objavljeni ukoliko za tim bude potrebe, napominjući da argument odbrane, koja je insitirala na audio i video snimcima da bi proverila navode transkripata, nije dovoljan razlog da sud sada naloži tužilaštvu njihovo dostavljanje odbrani.

Isto je naveo i za argument da bi odbrana mogla da iz tih snimaka shvati koje je svedočenje bilo verodostojno, pa je zbog toga odbio zahtev odbrane da svi snimci budu objavljeni.

Tužilaštvu je potom naložio da do 25. juna odbrani da detaljno predstavi prikaz dokaze, a odbrani da do 25. avgusta obavesti tužilaštvo koje delove želi da budu obelodanjeni, a da Tužilaštvo na to adekvatno odgovori do 10. septembra, tako što će objaviti materijale ili obrazložiti zašto moraju da budu redigovani.

Sve ovo pokazuje da suđenje sigurno neće početi u septembru, kako je to ranije zahtevalo tužilaštvo.

Pre ovih odluka sudije u sudnici se odvijala rasprava advokata i tužilaštva u vezi sa obelodanjivanjem dokaza.

Branoci smatraju su da odbrana svoje istrage verovatno neće moći da započne krajem aprila, kako je to bilo predviđeno, zbog spečificne situacije u kojoj se proces odvija i pandemije korona virusa.

Takođe su naveli da im posao otežava sama redigovana optužnica, te da će istrage i kada počnu biti usporene zbog pandemije, a posebno situacije sa kovidom na Kosovu gde je situacija teška i nema vakcina.

Advokati su se danas, kao i na prethodnim statusnim konfrencijama i u pisanim podnescima sudu žalili na postupanje tužilaštva kada je u pitanju obelodanjivanje dokaznog materijala, tvrdeći da je konfuzno i da odbrani onemogućava efikasno sprovođenje svojih istraga i pripremu za proces.

Tačijev branilac Dejvid Huper rekao je na konferenciji da je sve nekolegijalniji odnos između tužilaštva i odbrane i ocenio da trenutni sistem obelodanjivanja nije dobar, da je rasparčan, bez kontinuiteta, što odbrani otežava posao.

Prema njegovim rečima, dokazni materijal tužilaštvo obelodanjuje onako kako njemu odgovara, a ne kako bi to odgovaralo i odbrani.

On se založio da se usopstavi sistem stalnog obelodanjivanja, što bi po njegovim rečima ubrzalo proces i ne bi bilo nužno stalno odlaganje rokova.

Branioci Tačija i Jakupa Krasnićija su pored ostalog ranije tražili da se obelodali sav materijal koji se tiče razgovora sa svedocima gde se pominju optuženi, kao i svedoke u roku od 15 dana koji pominju imena tih optuženih.

Predstavnik tužilaštva je istakao da materijal uz svakog svedoka predaje najbrže moguće.

Ukazao je da je već obelodanjena polovina materijala koji ce biti korišćen u postupku, kao i da je u toku obrada potencijalno oslobađajućeg materijala.

U narednom periodu biće nastavljeno obelodanjivanje, a možda će biti zatražene nove zaštitine mere, o kojima odlučuje sud, rekao je predstavnik tužilaštva.

Konferenciji, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak prisustvuje glavni tužilac Specijalizovanih tužilaštva Kosova Džek Smit sa saradnicima, branioci optuženih su uključeni u konferenciju putem video linka, kao i optuženi, koji je prate iz pritvorske jedinice u Hagu.

Na konferencijama će se govoriti o toku iznošenja dokaza, statusu istraga tužilaštva i odbrane i eventualnom datumu za početak suđenja, najavio je sudija.

U ovom procesu optuženi su pored Tačija i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika...i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrčena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: Танјуг

KiMStatusna konferencijaSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva