:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2020   9:08

0

110

Odjeci sporazuma u Vašingtonu, uzburkana politička scena u regionu

Efekti potpisanih sporazuma u Vašingtonu već su vidljivi kako na ekonomskom tako i na političkom planu. Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Vuletić veruje da će aktivnosti na planu realizacije ekonomskih i infrastrukturnih projekat biti intezivirani jer su u interesu svih u regionu, ali da to neće proći bez otpora pojedinih političkih struktura.

Američka Međunarodna finansijska razvojna korporacija i Izvozno-uvozna banka SAD potpisali su sporazume o namerama sa Beogradom i Prištinom u cilju pomoći u finansiranju izgradnje auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

Profesor Vuletić kaže da sve što je usmereno ka infrastrukturi je u cilju ekonomskog povezivanja regiona i očekuje inteziviranje američke aktivnosti.

"Očekujem da će ono što je u ekonomskom smislu potpisano biti i realizovano u dogledno vreme jer je to u interesu svih", rekao je Vuletić.

Vuletić očekuje da će otpora biti, pre svega sa albanske strane, zbog međusobnih sukoba unutar njihove političke elite.

"Ovo što je Tramp uradio, pogotovo sa sporazumom koji su potpisani sa Beogradom i Prištinom, potresao je ceo region i odjeci tog potresa su vidljivi i na primeru onoga što se juče dešavalo u Zagrebu i onoga što se dešava u Sarajevu pa čak i u Crnoj Gori. To su naizgled odvojene stvari, ali sve one imaju veze sa tim", rekao je Vladimir Vuletić gostujući u Jutarnjem programu. 

Sporazum u Vašingtonu uzburkao je političku scenu u regionu i otuda dešavanja i u Prištini pa i Zagrebu. Susret Milorada Dodika sa Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem je direktan odjek onoga što se dešavalo u Vašingtonu jer je pozicija Srbije sada drugačije.

Pitanje Balkana nije rešeno 20 godina, kaže Vuletić, a političke elite žele da zadrže pozicije. 

"Predstavniku Srba u BiH je veoma značajno da je na ovakvom nivou primljen u Zagrebu. Iz Sarajeva dolaze šumovi jer postoji navika da se parazitira na onome što se dešavalo 90-tih godina prošlog veka", rekao je Vuletić.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da bi svako ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština u Briselu bilo "korak unazad" za Prištinu. On je rekao da su novi razgovori o Zajednici srpskih oština "agenda Srbije" i naveo kako "postoji opasnost da se stvori Republika Srpska na Kosovu". 

"Albanci imaju unutrašnjopolitička previranja što se najbolje vidi u tome da Tači i Kurti stvaraju savez što je do sada bilo nezmislivo. Pitanje je da li će se dijalog Beograda i Prištine, na inistiranje pre svega Nemačke, prebaciti na tehnička pitanja a da se ključna pitanja kao što je stvaranje Zajednice srpskih opština ostave po strani", kaže Vuletić.  

Kada je reč o Crnoj Gori Vuletić kaže da najava Zdravka Krivokapića da se sa koalicionim partnerima priprema novi sporazum i da će u njemu na prvom mestu biti ukidanje takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti ima smisla jer bi se protesti verovatno nastavili ukoliko taj zakon ne bude ukinut. 

"Imaćemo prilike da gledamo kako će se taj savez učvršćivati ili će se pojavljivati pukotine. Videli smo koliko su oprezni u toj smeni vlasti. Položaj Srba će biti promenjen jer se građenje crnogorske državnosti na eliminisanju identiteta srpskog naroda nije pokazao kao moguć", rekao je Vladimir Vuletić za RTS.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva