“Odlazak Miloševića u Knin priznanje zvaničnog narativa Hrvatske o Oluji”

:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2020   10:00

0

26

“Odlazak Miloševića u Knin priznanje zvaničnog narativa Hrvatske o Oluji”

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac rekao je da bi odlazak Borisa Miloševića u Knin značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o "Oluji". U Kninu neće biti komemoracije već slavlje, a Milošević ne ide da progovori neku reč, istakao je Štrbac.

U utorak se navršava 25 godina od kako je počela akcija "Oluje" u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno. Stotine se i dalje vode kao nestali. Svake godine "Oluju"  u Hrvastkoj slave, a van nje Srbi odaju počast žrtvama.

Ove godine dodatna polemika se vodi i u vezi sa odlukom potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića iz Srpske zajednice da prisustvuje proslavi "Oluje" u Kninu, u sredu 5. avgusta.

Zvanični Zagreb pozdravlja tu odluku Borisa Miloševića da ide u Knin. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik "Veritasa" Savo Štrbac je rekao da bi taj Miloševićev odlazak značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o toj akciji.

"Zvanični narativ, to je osnov - postoji deklaracija o Oluji iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbnike i enciklopedije - da je akcija preduzeta da se povrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića", istakao je Štrbac.

Dodaje da se u tom dokumentu navodi da je "Oluja" bila opravdana, neophodna i pravedna. 

"Mi imamo potpuno drugačiji narativ, Srbi koji su živeli u Republici Srpskoj Krajini i koji su prognani. Za nas je to zločinačka akcija koja je prognala preko 220.000 Srba u samo nekoliko dana - 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena", rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena.

Štrbac ističe da "naš narativ nije samo srpski, imamo presudu Haškog tribunala u slučaju Gotovine, da je rečeno da je Oluja druženi zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno isteraju Srbi sa područja Krajine.

Iako su generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio, kaže predsednik "Veritasa".

Ante Gotovina će se inače obratiti u Kninu za dva dana. Štrbac podseća na izjavu Jadranke Kosor koja je bila predsednik HDZ, koja kaže - neka Milošević pre odlaska u Knin kaže da Oluja nije etničko čišćenje i da se ogradi od izjave predsednika Vučića.

"Imamo presudu MSP i u toj presudi je rečeno da je Oluja etničko čišćenje, ali da ima elemente i genocida u objektivnom smislu", rekao je Štrbac.

Govoreći o tome šta bi Srbi koji žive u Hrvatskoj time dobili što Milošević ide u Knin, Štrbac kaže da on ne ide na komemoraciju. "U Kninu 5. avgusta nije komemoracija već slavlje. Milošević ne ide da progovri neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i njegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna", istakao je Štrbac. 

Smatra da će Andrej Plenković dobiti mnogo političkih poena jer će sada dovesti do pomirenja Srba i Hrvata. "Shvatam donekle i Miloševića, on sam priča o planskoj indokrinaciji prema omladini kroz školovanje, preko crkve, ulice, medija - ti ljudi su pod pritiskom po holivudskoj šemi, Hrvati su dobri, a Srbi su loši", istakao je Štrbac.

Osvrćući se na to da će ministar odbrane obići selo Grubore, Štrbac kaže da je to neuporedivo. "Nema pariteta, i Ivo Josipović je bio u Varivodima 2010, ali zašto ucene", upitao je Štrbac.  

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva