:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2021   15:20

0

212

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.

Ročište je odloženo zbog neupućivanja poziva za ročište podnosiocima tužbe, prenose prištinski mediji i dodaju da je sledeće zakazano za 25 mart.

"Izvinjavamo se zbog propusta, nismo mogli pravilno uručimo pozive, a danas ne možemo da održimo glavni pretres", rekao je sudija Jovica Mitrović i objasnio da je ročište odloženo na zahtev predstavnika Univerziteta u Prištini.

Prošlo je više od tri godine nakon što je Univerzitet u Prištini podneo tužbu Sudu u vezi sa zemljišnom parcelom na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva. Univerzitet u tužbi tvrdi da se radi o zemljištu u vlasništvu univerzitetskog kampusa.

Nekoliko hektara zemljišta je u vlasništvu SPC, a u martu 2017. godine Univerzitet u Prištini izgubio je prvu parnicu na sudu.

Univerzitet je potom obnovio tužbu, a albanska javnost, rukovodstvo Univerziteta i studentska organizacija protive se gradnji i postojanju pravoslavnog hrama u centru Prištine izgrađenog početkom devedesetih godina prošlog veka, tvrdeći da je podignut tokom režima Slobodana Miloševicća.

Studentska demokratija, organizacija koja okuplja studente albanske nacionalnosti je više puta protestovala u blizini hrama Hrista Spasa, a imenovanje srpskog sudije u slučaju pravoslavne crkve ocenila "skandaloznim" i zatražila promenu sudije Jovice Mitrovića.

Izvor: RTS

KiMPrištinaSPCcrkva Hrista spasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva