:

:

TV Most

Foto: Politiko

clock

Februar 13, 2020   18:38

0

113

Odluka o Specijalnom EU predstavniku na proleće

Evropska unija bi odluku o imenovanju predstavnika koji bi se bavio dijalogom Beograda i Prištine trebalo da donese tokom proleća, a najkasnije do samita EU - Zapadni Balkan planiranog za maj, najavljuju u Briselu.

 

Šef diplomatije EU Žosep Borelj će u ponedeljak, 17. februara, na sastanku Saveta EU, ministre spoljnih poslova obavestiti o svojim posetama Beogradu i Prištini.

"Pored njegovog izveštaja, moguća je i razmena mišljenja o eventualnom specijalnom predstavniku, ali ne i donošenje odluke. To bi trebalo da bude na dnevnom redu na proleće", navode diplomatski izvori EU.

U Briselu naglašavaju da su i dalje nepoznati mnogi detalji, od toga da li će Savet EU birati Specijalog predstavnika Unije, ili će Visoki predstavnik Žosep Borelj postaviti svog Specijalog izaslanika.

Pitanje je i da li će biti imenovana osoba koja će biti zadužena isključivo za dijalog Beograda i Prištine, ili za ceo Zapadni Balkan.

"Razgovori koje je Borelj imao do sad fokusirali su se na dijalog Beograda i Prištine, ali se to može posmatrati i u širem kontesktu situacije na celom Zapadnom Balkanu", navodi EU zvaničnik.

Dodaje se da, bilo u slučaju izbora Specijalog predstavika EU ili Borelovog Specijalog izaslanika, oko te odluke mora postojati konsenzus zemalja članica.

I dok se među mogućim imenima za ovu poziciju pojavljuju sadašnji šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, ali i nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen, u EU zvanično kažu da je rano spekulisati o imenima, logistici i mandatu.

Izvor: T a n j u g

EUŽozep BoreljZapadni Balkandijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva