:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk

clock

Novembar 16, 2019   9:41

0

160

Odnos Kosova i Srbije faktor potencijalne pretnje stabilnosti

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna, ali političke okolnosti i nerešena pitanja u regionu, posebno odnos Kosova i Srbije, ostaju faktor koji se stalno posmatra kao potencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti.

Iz tog razloga, NATO misija na Kosovu, Kfor, u svom mandatu stvara i okolnosti koje će omogućiti politički proces između Kosova i Srbije, naime dijalog, kojim bi trebalo da se okonča otvoreno pitanje odnosa između dve zemlje.

Tako kaže u intervjuu za Kohu Lorenco D'Adario, italijanski general-major koji je vodio misiju Kfora od novembra prošle godine, a sada se priprema da preda dužnost narednom komanandantu Kfora.

“Dijalog između Kosova i Srbije je vrlo važan deo, jer bi otključao mnoge situacije i osigurao da Kosovo može da dobije u potpunosti koristi od toga i da se ponudi kao član međunarodne zajednice. To bi bila  savršena situacija koja, po mom mišljenju, sa sobom donosi još nekoliko stvari. Znam da je većina ljudi direktno povezana sa ekonomijom, ali kao član međunarodne zajednice vidim da se stvari uglavnom odnose na bezbednost, da nesumnjivo nedostatak političkog rešenja utiče na ekonomske faktore”, rekao je D'Adario.

Izvor: Kosovo Onlajn, Koha

D'AdarioKFORKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva